Αρχική / Ξηρότητα κόλπου: Σε ποιες γυναίκες εμφανίζεται και ποια είναι η θεραπεία
Ξηρότητα κόλπου: Σε ποιες γυναίκες εμφανίζεται και ποια είναι η θεραπεία thumbnail

Ξηρότητα κόλπου: Σε ποιες γυναίκες εμφανίζεται και ποια είναι η θεραπεία

Για το boro.gr γράφει ο  κ. Δημητριάδης Γιάννης, γυναικολόγος :Η κολπική ξηρότητα επηρεάζει μια στις τρεις γυναίκες που βρίσκονται στην περιεμμηνοπαυσιακή φάση και γίνεται πιο εμφανής και ενοχλητική οσο αυξάνεται η ηλικία, λόγω της σταδιακής μείωσης των οιστρογόνων (γυναικεία ορμόνη που παράγεται στις ωοθήκες). Στην  καλούμενη κλιμακτήριο υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως εξάψεις, νυκτερινές εφιδρώσεις, αρχή κατάθλιψης, διαταραχές της ούρησης και ουρολοιμώξεις.


Αίτια


Η απουσία των οιστρογόνων επιδρά στο τοίχωμα του κολπου όπου παρατηρείται μείωση της ελαστικότητας και της υγρασίας καθιστώντας τον στενότερο και ξηρό. Αυτή ειναι η λεγόμενη ατροφία κόλπου που επιδρά αρνητικά στην σεξουαλικηηην αναπαραγογική ζωή της γυναίκας και προκαλεί επίσης φλεγμονές (κολπίτιδες).


Ατροφία δεν παρατηρούμε μόνον στην εμμηνόπαυση αλλα και κατά την λοχεία (περίοδος μετα τον τοκετό) και τον θηλασμό, σε αφαίρεση των ωοθηκών, κατα την λήψη φαρμάκων πού σταματούν την περίοδο για ινομυώματα ή ενδομητρίωση, συχνών κολπικών πλύσεων (douch) και ασθενειών που προκαλούν μείωση των εκκρίσεων (σύνδρομο SjοGην αναπαραγογικgren).


Συμπτώματα


Αίσθηση καύσους ,κνησμού ή πόνου στον κόλπο θα πρέπει να γνωστοποιείται στον γυναικολόγο για μια εμπεριστατωμένη γνώμη. Με την λήψη καλού ιστορικού  και κολπική εξέταση για αποκλεισμό μικροβίων, θα διαπιστωθεί το μέγεθος της ξηρότητας και θα προταθεί θεραπευτικό σχήμα.


Θεραπεία


Η χορήγηση ορμονών επαναφέρει τον κολπο στην φυσιολογική του κατάσταση υγρασίας και ελαστικότητας.


Κατα το πλείστον η κολπική ξηρότητα αντιμετωπίζεται με τοπική αγωγή αν και η συστηματική λήψη οιστρογόνων για γενικευμένα συμπτώματα καλύπτει και την αποκατασταση του τοιχώματος του κόλπου. Κάποια απο τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία ειναι:


_  κολπικά υπόθετα  Vagifem


_  κολπική κρέμα Ovestin


_  κολπικό δακτύλιο Estring με οιστρογόνα για τρείς μήνες


 Για δοσολογία και έναρξη της θεραπείας ρωτήστε  απαραιτήτως τον γυναικολόγο σας


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X