Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Πιστεύετε στο μάτι; Όταν νομίζουμε πως οι άλλοι φθονούν την ευτυχία μας…
Πιστεύετε στο μάτι; Όταν νομίζουμε πως οι άλλοι φθονούν την ευτυχία μας... thumbnail

Πιστεύετε στο μάτι; Όταν νομίζουμε πως οι άλλοι φθονούν την ευτυχία μας…

Αυτό που συμβαίνει στην κοπέλα είναι πολύ πιθανόν να μην μπορούσε κάποιος από το περιβάλλον της κάποιο πρόσωπο που θεωρούσε σημαντικό να μην μπορούσε να αντέξει την ευτυχία της. Και αυτή κράτησε μέσα της το θυμό που ένιωσε γι αυτή τη συμπεριφορά και ενδεχομένως υιοθέτησε την ίδια συμπεριφορά και εκείνη στη ζωή της. Πολλές φορές η κρίση πανικού σημαίνει ότι έχουμε θυμώσει με κάτι αλλά δεν μπορούμε να εκφράσουμε το θυμό μας. Είναι ένα βασικό αίτιό της.


Το γεγονός ότι δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να αντέξει την ευτυχία της το έχει και η ίδια υιοθετήσει. Το αναφέρει και η ίδια. Λέει όταν νιώθω χαρούμενη, νιώθω ότι θα πάθω κάτι κακό. Ας προβληματιστεί λίγο πάνω σε αυτό.


Αυτός ο άνθρωπος που της έχει περάσει αυτή τη συμπεριφορά είναι πολύ πιθανόν να μην το κάνει επίτηδες. Τέτοιες συμπεριφορές είναι πιθανόν να μεταφράζονται και με το λεγόμενο μάτι. Λέμε φράσεις όπως «πρόσεχε μη σε ματιάσουν, πρόσεχε μη λες ότι έχεις λεφτά γιατί θα σε γρουσουζέψουν, μη φοράς πολλά λούσα γιατί θα σε ματιάσουν». Ποιος θα σε ματιάσει; Αυτός που σε φθονεί. Και μπορεί να μην το κάνει συνειδητά αλλά θα διαχέει στον χώρο αυτή την αρνητική στάση προς εσένα. Και έτσι, καταλήγουμε εμείς να μην ζούμε την ευτυχία που πρέπει να ζήσουμε.


Τι είναι οι προλήψεις και το λεγόμενο μάτι; Είναι ουσιαστικά μια εσωτερίκευση του φθόνου. Δηλαδή προσέχουμε πως θα είμαστε χαρούμενοι. Θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πληγώσει εκείνους που δεν είναι γιατί φοβόμαστε πως θα μας εκδικηθούν.


Τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση η κοπέλα θα ήταν καλό από τη στιγμή που ταλαιπωρείται ακόμα από τις κρίσεις πανικού και από δυσάρεστα συναισθήματα να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο έναν ψυχίατρο ή ένα παιδοψυχολόγο για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημά της.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X