Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εκπτώσεις στο φόρο ακινήτων για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων
Εκπτώσεις στο φόρο ακινήτων για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων  thumbnail

Εκπτώσεις στο φόρο ακινήτων για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων

Εκπτώσεις στον φόρο ακινήτων για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων και κτιρίων εξετάζει να περιλάβει η κυβέρνηση στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή. Μεταξύ άλλων εξετάζεται να πληρώνουν μειωμένο φόρο οι άνεργοι και οι ανάπηροι εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να δίνεται έκπτωση φόρου έως και 60% στις κατοικίες που δεν ηλεκτροδοτούνται, δηλαδή δεν κατοικούνται είτε γιατί είναι ημιτελείς είτε γιατί έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος.


 


Στο μεταξύ, σε επιστροφή των φόρων σε όσους «τακτοποίησαν» αυθαίρετους χώρους σε πρώτη κατοικία προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, αλλά σε διάστημα τριετίας από την ημερομηνία καταβολής.


Συγκεκριμένα, οι «τακτοποιημένοι» χώροι θα έχουν απαλλαγή από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτου, κληρονομιών και γονικών παροχών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.


Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τέτοιου είδους φόροι, ύστερα από αίτηση του υπόχρεου, μπορούν να επιστραφούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντες» εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής. Σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2014 και με ελαφρύνσεις για μη ηλεκτροδοτούμενα σπίτια κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει και διάταξη για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 10% που είναι σήμερα. Σήμερα ο φόρος ανέρχεται στο 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για το μεγαλύτερο τμήμα της αξίας του ακινήτου. Από το νέο έτος όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα φορολογούνται με 3% από το πρώτο ευρώ. Στο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί και η διάταξη για την παράταση του μέτρου της απόσυρσης μέχρι το τέλος του 2014.


Για το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων θα ορίζεται η επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.).


Πάντως με το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων τα φορολογικά βάρη μεταφέρονται από όσους διαθέτουν μικρής αξίας ακίνητα, εντός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια στα «αστικά ακίνητα» και δη σε περίπου 290.000 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Εξετάζονται, ωστόσο, εκπτώσεις για άτομα με αναπηρία άνω του 80%, για ανέργους και χαμηλό εισόδημα. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να δοθεί έκπτωση στα ημιτελή και στα κτίρια στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ.


 


Πηγή: www.enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X