Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Έρευνα: Ψυχικές διαταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο
Έρευνα: Ψυχικές διαταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο thumbnail

Έρευνα: Ψυχικές διαταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο

Σε προηγούμενες μελέτες, είχε αποδειχτεί ότι η κατάθλιψη, το άγχος και οι ψυχωτικές διαταραχές σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Τώρα, μια νέα μελέτη συνδέει ένα ευρύτερο φάσμα ψυχικών διαταραχών με καρδιολογικά προβλήματα.
Η στεφανιαία καρδιακή νόσος προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, που οδηγούν στην καρδιά, γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως.


Σε αυτή την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με ψυχικές διαταραχές έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία, η ομάδα αξιολόγησε πάνω από 1 εκατομμύριο Σουηδούς, που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1976.


Αυτοί οι άνδρες είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε ψυχιατρικές και ιατρικές εξετάσεις για το στρατό – ο μέσος όρος ηλικίας της υποχρεωτικής στράτευσης ήταν 18,3 ετών – και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 22 χρόνια.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου σε άνδρες που είχαν διαγνωστεί με ψυχικές διαταραχές στην ηλικία περίπου των 18 ετών, καθώς και σε εκείνους που αργότερα εισήχθησαν στο νοσοκομείο για ψυχιατρικές διαταραχές.

Συγκεκριμένα, εντόπισαν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου σε ένα ευρύ φάσμα των ψυχικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής, της κατάθλιψης, διαφόρων νευρωτικών διαταραχών καθώς επίσης σε διαταραχές προσωπικότητας και όσες οφείλονταν σε χρήση ουσιών.


Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι η συσχέτιση μεταξύ των ψυχικών διαταραχών και της στεφανιαίας νόσου δεν περιορίζεται σε μερικές μόνο διαταραχές ή σε άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες.


Αν και έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ευφυΐα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία αυτά είναι δευτερεύοντα.


Η έρευνα καταλήγει ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ψυχικές διαταραχές δημιουργούν ένα τεράστιο βάρος στη δημόσια υγεία, από την άποψη της ασθένειας και του πρόωρου θανάτου λόγω στεφανιαίας νόσου, ενώ τονίζουν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα, των οποίων η ψυχική κατάσταση απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.


ΠΗΓΗ: clickatlife.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X