Σεξ με την γυναίκα του κολλητού; Γίνεται;

Ένας βιολογικός μηχανισμός κρατά τους άνδρες μακριά από τις συζύγους των φίλων τους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Missouri, τα επίπεδα τεστοστερόνης των ενηλίκων ανδρών μειώνονται όταν αλληλεπιδρούν με τις συζύγους των στενών  τους φίλων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κατανοώντας τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρατούν τους άνδρες μακριά από ένα καθεστώς διαρκούς ανταγωνισμού μπορεί να ξεδιαλύνει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι καταφέρνουν να συνεργάζονται σε επίπεδο γειτονιάς, πόλης, ή ακόμα και παγκόσμιο.

Οι ερευνητές τονίζουν πως αν και οι άνδρες έχουν πολλές ευκαιρίες να διεκδικήσουν τη σύντροφο ενός φίλου, οι ανήθικες προτάσεις είναι σχετικά σπάνιες. Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών αυξάνονται όταν αλληλεπιδρούν με μια πιθανή σεξουαλική σύντροφο, ή με τη σύντροφο ενός αντιπάλου. Τα ευρήματα της μελέτης όμως, δείχνουν ότι ο εγκέφαλος των ανδρών έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενθαρρύνει το σεβασμό προς τα φιλικά ζευγάρια που παραμένουν σταθερά στη ζωή τους.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα τους σχετικά με τα επίπεδα τεστοστερόνης διαφωτίζουν τον τρόπο με το οποίο ο άνθρωπος εξελίχθηκε και μπόρεσε να σχηματίσει συμμαχίες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη βιολογική κατανόηση της ανθρώπινης φύσης, μπορεί να βρεθούν τρόποι επίλυσης των παγκόσμιων προβλημάτων. Οι ίδιοι φυσιολογικοί  μηχανισμοί είναι, άλλωστε, αυτοί που επιτρέπουν τη συνύπαρξη και τη συνεργασία των οικογενειών στα χωριά, αλλά και το συντονισμό των προσπαθειών από οργανισμούς, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη, για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τη γη σαν μια ενιαία ανθρώπινη κοινότητα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ικανότητα μας να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές, όπως είναι η αλλαγή του κλίματος.

Οι ερευνητές μάλιστα ισχυρίζονται ότι οι άνδρες που συνεχώς προδίδουν την εμπιστοσύνη των φίλων τους και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των οικογενειών, μπορεί να προκαλέσουν ένα μειονέκτημα επιβίωσης για ολόκληρες κοινότητες. Μια κοινότητα ανδρών στην οποία δεν εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον είναι εύθραυστη  κι ευάλωτη στο να γίνει αντικείμενο επίθεσης και κατάκτησης, οπότε το κόστος της απώλειας της εμπιστοσύνης είναι πολύ μεγαλύτερο από το πιθανό, εξελικτικό όφελος ενός επιπλέον απογόνου με τη σύντροφο ενός φίλου.

Σαν παράδειγμα αναφέρουν το μύθο του Κάμελοτ, κατά τον οποίο ο Λάνσελοτ πρόδωσε το βασιλιά Αρθούρο, διεκδικώντας τη γυναίκα του Γκουίνεβιρ, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα η συμμαχία των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης να διαλυθεί και το βασίλειο να πέσει.

 

 

Σχετικά άρθρα