Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Μαμά είμαι χοντρή!! Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις
Μαμά είμαι χοντρή!! Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις thumbnail

Μαμά είμαι χοντρή!! Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις

Όταν το παιδί ιδιαίτερα το κορίτσι νομίζει ότι είναι χοντρό και ασχολείται συνέχεια με το πόσο ζυγίζει και πόσο θα φάει, πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις; Όταν μάλιστα δεν έχει αληθινό πρόβλημα και όλα είναι δημιουργία της φαντασίας της (αποφυγή ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών)


Γράφει η  Συμβουλευτική Ψυχολόγος Dr. Τζίνα Θανοπούλου, Ph.D. ,Ed. M Harvard University,Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής  Μαθησιακών Δυσκολιών του ISAInternational School of AthensΠολλά παιδιά σήμερα, ιδιαίτερα κορίτσια, από τα μηνύματα που λαμβάνουν από τα ΜΜΕ γενικότερα αλλά και από συμμαθήτριες/ συμμαθητές στο σχολείο επηρεάζονται με αρνητικά μηνύματα "εξιδανίκευσης της αδυναμίας “idealization of thinness” που είναι εξιδανίκευση και θαυμασμός του λεπτού ακόμα και αποστεωμένου σώματος, δυστυχώς σε νεαρά παιδιά, ιδιαίτερα κορίτσια τα μηνύματα αυτά γίνονται έμμονη ιδέα.


ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ ΝΑ  ΕΧΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΔΥΝΑΤΕΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΦΗΒΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑΣ,  ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ "ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ" ΠΟΙΑ/ΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΕΙΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΙΛΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ. ΤΟΥΣ ΑΣΚΕΙΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ( BULLYING) ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΝΑ ΣΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΜΙΑΣ ΥΓΙΟΥΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ & ΑΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟΥ.


Επίσης αυτή μπορεί να είναι η αρχή μιας πιο σοβαρής αργότερα "διατροφικής διαταραχής/ ανορεξία, βουλιμία ή και των δυο διατροφικών διαταραχών που να έχει άσχημη και σοβαρή κατάληξη στην ψυχολογική και σωματική υγεία του ατόμου. Τα άτομα αυτά μπορούν να καταλήξουν σε νοσοκομείο αφού ακόμα και η ίδια τους η ζωή και η ψυχική τους ισορροπία μπορεί να μπει σε κίνδυνο. Και σίγουρα να χρειαστούν ιατρική και ψυχιατρική βοήθεια και φαρμακευτική αγωγή.


ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΝΑ AΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΕΣ, ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ,


ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟ. ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ


ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.  Ε   ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΠΟΥ  ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ  ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔHΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ.


Ενδιαφέρον είναι ότι η προσπάθεια κυρίως στην ηλικία της εφηβείας να κοντρολάρουν τα κιλά και το σώμα τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην εφηβεία όπου από μόνη της είναι μια δύσκολη ηλικία που το παιδί ψάχνει την ταυτότητά του και δεν ξέρει ποιος είναι και τι θέλει από τη ζωή του και νιώθει ότι δεν κοντρολάρει τίποτα. Το σώμα του και η ενασχόληση με τα κιλά είναι το μόνο που το παιδί μπορεί να κοντρολάρει.


Τα παιδιά αυτά και οι έφηβοι είναι πολύ σημαντικό και καθοριστικό να βοηθήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να μην εξελιχθεί η ενασχόλησή τους με τη δίαιτα και το σώμα, έμμονη ιδέα και συναισθηματική και σωματική ασθένεια η πρόληψη είναι σαφώς καλύτερη από τη θεραπεία όταν εκδηλωθεί το πρόβλημα.


PREVENTION ALWAYS BETTER THAN INTERVENTION !!


Για το θέμα σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές των εφήβων κοριτσιών και γενικότερα των γυναικών μπορείτε να παραγγείλετε από το amazon.com το βιβλίο της SUSAN KANO, “MAKING PEACE WITH FOOD”, " ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ’. Εξαιρετικό βιβλίο. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X