Φίλιππος Μαργαρίτης – Ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος

Ο Φίλιππος Μαργαρίτης είναι ο πρώτος Έλληνας Φωτογράφος.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 3-7-1810. Είχε άλλα πέντε αδέρφια, από τα οποία επίσης σημαντικός ήταν ο Γεώργιος, ζωγράφος και λιθογράφος. Στα δύσκολα χρόνια της επανάστασης του 1821, όταν ήταν μόλις 11 ετών, κατέφυγε με την οικογένεια του στα Ψαρά και από εκεί στη Ρώμη, καθώς οι Τούρκοι σκόπευαν να δολοφονήσουν το πατέρα του, ο οποίος συμμετείχε στον Αγώνα.

Στη Ρώμη σπουδάζει ζωγραφική στην Ακαδημία της Ρώμης με υποτροφία της Κυβερνήσεως. Μετά το τέλος των σπουδών του επιστρέφει στην Ελλάδα και διορίζεται καθηγητής στο “σχολείο των τεχνών”.
Ασχολήθηκε με την φωτογραφία (τότε ονομάζονταν νταγγεροτυπία) από τότε που παρουσιάστηκε η εφεύρεση αυτή, κάνοντας τις πρώτες του φωτογραφίες το 1847.

Ο Φίλιππος Μαργαρίτης ήταν ο πρώτος επαγγελματίας Έλληνας φωτογράφος. Ένας επιτυχημένος ζωγράφος που στρέφεται προς τη φωτογραφία και δημιουργεί ένα καλό όνομα και πελατεία. Το 1853 ανοίγει στην Αθήνα το πρώτο φωτογραφείο. Τα πρώτα θέματα των φωτογραφιών του είναι τα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας.

Ο Φίλιππος Μαργαρίτης είναι ένας σημαντικός καλλιτέχνης. Από το φωτογραφείο του περνάνε οι πάντες και οι φωτογραφίες του που έχουν σωθεί στα οικογενειακά άλμπουμ, πέρα από το ιστορικό και εθνολογικό τους ενδιαφέρον, μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καλλιτέχνη ανήσυχο που πειραματίζεται διαρκώς.

Στο φωτογραφείο του απαθανατίστηκαν μέλη της βασιλικής Αυλής, αγωνιστές της Επανάστασης, κληρικοί, επώνυμοι της Αθηναϊκής κοινωνίας, πολιτικοί, αλλά και απλοί πολίτες. Δίδαξε επί 25 χρόνια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου. Απεβίωσε το 1892 στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας.

 ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΣ 1855

ΦΑΝΗ ΧΙΛΛ ΜΕ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ 1865

ΦΟΡΕΣΙΑ ΑΜΑΛΙΑΣ 1855

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 1855-60

ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 1865

ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΙΛΛ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 1860

Σχετικά άρθρα