Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος.Πού;

Δωρεάν εξέταση για σπίλους (ελιές), σε όσους το επιθυμούν, προσφέρει  τoAthens Beverly Hills MedicalGroup στα πλαίσια της ενημέρωσης αλλά και της κοινωνικής του προσφοράς κατά την διάρκεια της “Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος”, η οποία φέτος έχει οριστεί 27-31 Μαΐου, με αφορμή την “Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος”.

Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να τηλεφωνούν από σήμερα στο 210 8949090 προκειμένου  να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν εξέταση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 27-31 Μαΐου .

Η εξέταση θα περιλαμβάνει τους σπίλους (ελιές) σε πρόσωπο και σώμα για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος και θα γίνεται στο ειδικό τμήμα διάγνωσης – παρακολούθησης – χειρουργικής αντιμετώπισης σπίλων που έχει οργανωθεί στους χώρους του Athens Beverly Hills Medical Group.

Η “Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος” οργανώνεται από το 2000 και κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας (EADV) σε 30 χώρες της Ευρώπης.

Οι  περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος (βασικοκυτταρικοί, ακανθοκυτταρικοί κ.ά) δεν  θεωρούνται γενικά  πολύ επικίνδυνοι, διότι θεραπεύονται εύκολα χειρουργικά ή με διάφορα φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα. Εξαίρεση αποτελεί ο κακοήθης σπίλος (σπίλος- ελιά) που ονομάζεται μελάνωμα (μελανός όγκος – επονομαζόμενος και ως “μαύρος καρκίνος”). Το μελάνωμα προέρχεται από μελανινοκύτταρα του δέρματος, τα οποία βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της  επιδερμίδας και παράγουν μελανίνη, τη χρωστική  που προσδίδει το φυσικό χρώμα  του δέρματος. Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί στην αύξηση της παραγόμενης μελανίνης με αποτέλεσμα το μαύρισμα του δέρματος. Το μελάνωμα αποτελεί όχι μόνο τον πλέον κακοήθη δερματικό όγκο αλλά και έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους γενικώς. Μπορεί να διασπαρεί σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε ένα χρόνο μετά την υποτροπή του σε απομακρυσμένα σημεία. Το μελάνωμα μεθίστανται συχνότερα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο σωλήνα. Όταν πρωτοεμφανιστεί το μελάνωμα ή κακοήθης σπίλος στο δέρμα ή στον οφθαλμό και μερικές φορές στα ούλα, στον  κόλπο ή στον πρωκτό – υπάρχουν αρκετές  πιθανότητες  να είναι ιάσιμο με περιορισμένης έκτασης χειρουργική επέμβαση.

Όταν όμως το μελάνωμα έχει διεισδύσει βαθιά στο δέρμα και φτάσει στα λεμφαγγεία και τα αιμοφόρα αγγεία (δηλαδή στο χόριο) συνήθως είναι αδύνατο να ιαθεί, αν και με τη χειρουργική  μπορεί να επιτευχθεί μεγάλο διάστημα ελεύθερο νόσου.

Συχνότερα αίτια του μελανώματος:

  • H παρατεταμένη έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί έγκαυμα και όχι μαύρισμα
  • Η κληρονομικότητα
  • Άτομα με λευκό δέρμα
  • Χρόνιος ερεθισμός σπίλων, ανοσοκαταστολή
  • Ανοιχτό χρώμα δέρματος.

Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 60 χρόνων  και σπάνια εμφανίζεται πριν  από την εφηβεία. Το οζώδες κακοήθες  μελάνωμα παρατηρείται σε άτομα μεταξύ   20-40 χρόνων και το επιφανειακό επεκτεινόμενο που είναι  και το  συχνότερο, χτυπά ηλικίες μεταξύ 40-60χρόνων.

Ομάδα υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα
  • Ξανθά άτομα με γαλανά μάτια και με φακίδες
  • Λευκά δέρματα με πολλούς μαύρους σπίλους – πάνω από 100 σε νεαρά άτομα ή 50
  • σε μεγαλύτερη ηλικία
  • Άτομα με δυπλαστικούς σπίλους (μεγάλους, ακονόνιστους και με πολυχρωμία)
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων ή μελανώματος.
  • Άτομα με σοβαρά ηλιο-εγκαύματα ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία

Το 30% των μελανωμάτων αναπτύσσεται  από προϋπάρχοντες σπίλους, ενώ το 70%  εμφανίστηκε ξαφνικά στο δέρμα. Αν ο σπίλος διαγνωστεί ως μελάνωμα, τότε η  βιοψία είναι απαραίτητη (δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση του όγκου και η εξέταση  των μορφολογικών χαρακτήρων των ιστών και κυττάρων στο μικροσκόπιο με σκοπό την αναζήτηση και διάκριση καρκινικών κυττάρων). Να σημειωθεί ότι η αφαίρεση του όγκου  πρέπει να γίνεται με υγιή χειρουργικά όρια. Τα χαρακτηριστικά μελανοκύτταρα είναι συνήθως ευμεγέθη και περιέχουν κοκκία μελανίνης.

Έχει τεράστια σημασία  η αναγνώριση των πρώιμων σημείων του μελανώματος τα οποία πρέπει αμέσως  να αποσπούν την προσοχή του εξειδικευμένου ιατρού. Ο καρκίνος του δέρματος, αν ανιχνευθεί στα πρώτα του στάδια, είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που θεραπεύεται πλήρως.

Μην «δίνετε ευκαιρίες» στον καρκίνο του δέρματος. Κλείστε έγκαιρα ραντεβού στο Athens Beverly Hills Medical Group για προληπτική εξέταση σπίλων, στο τηλ. 210 8949090.

Πηγή: www.thesstoday.gr

Σχετικά άρθρα