Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Επί τάπητος… οι «ειδικές» συνταξιοδοτήσεις
Επί τάπητος... οι «ειδικές» συνταξιοδοτήσεις thumbnail

Επί τάπητος… οι «ειδικές» συνταξιοδοτήσεις

Νέος κύκλος κρίσιμων διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις έξι μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της τρόικας. Τα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν και να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δυο μερών είναι αρκετά, με δυσκολότερο αυτό του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων με τους δανειστές να επιμένουν στον περιορισμό των συνταξιοδοτήσεων κυρίως μέσω ειδικών ρυθμίσεων με γνώμονα να μην συνταξιοδοτείται κανείς κάτω από τα 62 έτη. 

Χθες το κρυφό έλλειμμα για το νέο έτος της τάξεως του 1 δισ. ευρώ απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας -με περίπου 7 εκατομμύρια συνταξιούχους και άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους- θα παρουσιάσει οργανικό έλλειμμα 3 δισ. 700 εκατομμυρίων ευρώ. Από την κρατική χρηματοδότηση, θα καλυφθούν 2,760 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα θα πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές, όπως η αύξηση εσόδων από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας διαβλέπουν ότι οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων δεν κλείνουν με τα μέτρα, τα οποία έχουν περιληφθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις με την κυβέρνηση που -ομολογουμένως- πραγματοποιούνται μετ’ εμποδίων.

Σταθερό προσανατολισμό της τριμερούς, αποτελεί η ενιαιοποίηση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης και ο δραστικός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Μέτρο το οποίο αποτελεί τον κοινό παρονομαστή όλων των εκθέσεων διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ, «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί διερευνητικής προσπάθειας των δανειστών μας, σχετικά με το πάγωμα, την αναστολή της έκδοσης συντάξεων το 2014. Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι οι συντάξεις δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται απρόσκοπτα. Οι νέοι δικαιούχοι απονομής σύνταξης, το επόμενο έτος, υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τους 160.000.


Πηγή: www.real.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X