Αρχική / Υγεία / Ουρολογία / Αντιμετωπίστε την ακράτεια ούρων
Αντιμετωπίστε την ακράτεια ούρων  thumbnail

Αντιμετωπίστε την ακράτεια ούρων

Για το boro.gr γράφει η κα. Ευπραξία Πιπίνη, Ιατρός Αναισθησιολόγος-διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου:


Ευπραξία Πιπίνη


Η ακράτεια από προσπάθεια είναι μία από τις πιο συχνές νόσους παγκοσμίως. Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών μεταξύ 30-60 ετών έχουν συμπτώματα παγκοσμίως.


Η ακράτεια των ούρων αφορά το 50% των γυναικών και εμφανίζεται με απώλεια ούρων στη διάρκεια γεγονότων που αυξάνουν κατά την διάρκεια γεγονότων που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή όπως ο βήχας, το γέλιο, το φτάρνισμα, η σωματική άσκηση, ακόμη και απλές κινήσεις όπως το σκύψιμο. Η βασική αιτία είναι η αναποτελεσματική λειτουργία των σφιγκτήρων μυών καθώς και των υποστηρικτικών μυών και συνδέσμων της πυέλου που οδηγεί σε απώλεια στήριξης για την ουροδόχο κύστη κατά την αύξηση της πίεσης.


Οι παράγοντες που οδηγούν σε κακή λειτουργία του σφιγκτηριακού  μηχανισμού είναι :


ο φυσιολογικός τοκετός, η διαδικασία της γήρανσης σε συνδυασμό με την εμμηνόπαυση, χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή της πυέλου όπως η υστερεκτομή, αυξομειώσεις βάρους.


Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια υποβαθμίζει ιδιαίτερα τη ζωή των ενεργητικών νέων γυναικών. Ταυτόχρονα στις δυτικές κοινωνίες αποτελεί θέμα ταμπού, καθώς περισσότερο από το 50% των γυναικών δεν αναζητούν ιατρική συμβουλή για το πρόβλημα αυτό. Οι περισσότερες γυναίκες συνηθίζουν να ζουν με το πρόβλημα περιορίζοντας την ενεργητικότητατα τους και τη δυνατότητα να χαίρονται τη ζωή. Μόνο όταν η ακράτεια φτάσει σε δραματικό βαθμό αναζητούν ιατρική βοήθεια , αφού είναι σαν μορφή αναπηρίας με περιορισμούς στην καθημερινότητα.Μέχρι πριν λίγα χρόνια η μόνη ιατρική αντιμετώπιση ήταν η χειρουργική ,κατά την οποία όμως παρέμεναν ουλές στην περιοχή της πυέλου.


Η σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων γίνεται πλέον με χρήση συγκεκριμένου λέηζερ. Πρόκειται για ανώδυνη μέθοδο, χωρίς αιμορραγία και τομές, μικρής διάρκειας μισής ώρας περίπου και τα αποτελέσματα είναι άμεσα από την επόμενη κιόλας ημέρα. Δεν απαιτείται ανάρρωση, ούτε σωματική αποχή από δραστηριότητες και η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται μετά από τρεις ημέρες. Είναι ιδανική μέθοδος για τη μικρή και μετρίου βαθμού ακράτεια καθώς η ανταπόκριση των γυναικών φτάνει στο 94%.


στην περίπτωση του μεγάλου βαθμού ακράτειας συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση.


Αυτή η θεραπεία με λέηζερ εφαρμόζεται στην Ελλάδα από συγκεκριμένο κέντρο.  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X