Αρχική / Οι ερωτομανιακός και άλλοι τύποι παρανοϊκών ανθρώπων
Οι ερωτομανιακός και άλλοι τύποι παρανοϊκών ανθρώπων thumbnail

Οι ερωτομανιακός και άλλοι τύποι παρανοϊκών ανθρώπων

Τι είναι η παράνοια;


Η παραληρητική διαταραχή ή αλλιώς παράνοια είναι διαταραχή της οποίας μοναδική ή προεξάρχουσα εκδήλωση είναι μια μη αλλόκοτη παραληρητική ιδέα που είναι σταθερή και αμετακίνητη.


Από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των ψυχικών διαταραχών.


Πώς γίνεται η διάγνωση; Ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία;


Οι παραληρητικές ιδέες διαρκούν τουλάχιστον για ένα μήνα και δεν είναι αλλόκοτες και ασύνδετες μεταξύ τους αλλά καλά συστηματοποιημένες. Η συναισθηματική ανταπόκριση του ασθενούς στο παραλήρημά του είναι σύντομη και ταιριαστή με το περιεχόμενο του παραληρήματος. Η προσωπικότητα παραμένει αλώβητη ή εκπίπτει ελάχιστα.


Η υπερευαισθησία και η υπερεπαγρύπνηση των ασθενών μπορεί να τους οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση παρά τις υψηλές λειτουργικές τους ικανότητες.


Διαγνωστικά κριτήρια του DSM-IV-TR για την παραληρητική διαταραχή    1. Μη αλλόκοτες παραληρητικές ιδέες . Περιλαμβάνουν καταστάσεις που συμβαίνουν και στην πραγματική ζωή όπως το ότι το άτομο παρακολουθείται, ότι το δηλητηριάζουν, ότι το μολύνουν, ότι το αγαπούν από απόσταση, ότι ο σύζυγος ή ο ερωτικός του σύντροφος το απατά, ότι πάσχει από κάποια ασθένεια.  

  2. Στην παραληρηματική διαταραχή είναι δυνατόν να υπάρχουν απτικές και οσφρητικές ψευδαισθήσεις αν αυτές συνδέονται με το θέμα του παραληρήματος.

  3. Αν ταυτόχρονα με τις παραληρηματικές ιδέες έχουν εμφανιστεί επεισόδια διαταραχής της διάθεσης, η συνολική τους διάρκεια ήταν βραχεία σε σχέση με τη διάρκεια των παραληρηματικών περιόδων.

  4. Η διαταραχή δεν οφείλεται στις άμεσες φυσιολογικές δράσεις μιας ουσίας(πχ ουσία που υπόκειται σε κατάχρηση, φάρμακα ή σωματική νόσο.


Οι ακόλουθοι τύποι προσδιορίζονται ανάλογα με το κυρίαρχο θέμα του παραληρήματος.


Ερωτομανιακός τύπος. Παραληρητικές ιδέες του ασθενούς σύμφωνα με τις οποίες ένα άλλο άτομο συνήθως υψηλότερης κοινωνικοοικονομιής θέσης είναι ερωτευμένο μαζί του.


Μεγαλειώδης τύπος. Παραληρητικές ιδέες υπερτίμησης της αξίας της δύναμης των γνώσεων ή της ταυτότητας του ασθενούς ή ειδικής σχέσης του με θεότητα ή διάσημο πρόσωπο.


Ζηλοτυπικός τύπος. Παραληρητικές ιδέες ότι ο σύντροφός του το απατά.


Διωκτικός τύπος: Παραληρητικές ιδέες ότι το ίδιο το άτομο ή κάποιος κοντινός του άνθρωπος αποτελεί στόχο κακόβουλων συμπεριφορών.


Σωματικός τύπος. Παραληρητικές ιδέες του ατόμου ότι έχει κάποιο σωματικό έλλειμμα ή πάσχει από κάποια γενική σωματική κατάσταση.    


Μικτός τύπος. Παραληρητικές ιδέες περισσότερων από έναν από τους παραπάνω τύπους χωρίς να προεξέχει κάποιος από αυτούς. 


Απροσδιόριστος τύπος. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X