Αρχική / Υγεία / Εναλλακτικές θεραπείες / Ημικρανίες, άσθμα, υπέρταση, έλκος: Μπορεί να είναι ψυχοσωματικά;
Ημικρανίες, άσθμα, υπέρταση, έλκος: Μπορεί να είναι ψυχοσωματικά; thumbnail

Ημικρανίες, άσθμα, υπέρταση, έλκος: Μπορεί να είναι ψυχοσωματικά;

Ημικρανίες, άσθμα, υπέρταση, έλκος: Μπορεί να είναι ψυχοσωματικά;


Η ψυχοσωματική ιατρική ασχολείται με τη σχέση ανάμεσα στους ψυχολογικούς παράγοντες στην αιτιολοφία ή τη συντήρηση των νόσων. Μολονότι οι περισσότερες σωματικές διαταραχές επηρεάζονται από το στρες, τις συγκρούσεις ή το γενικευμένο άγχος, κάποιες διαταραχές επηρεάζονται περισσότερο από τις υπόλοιπες.


 Κάθε άτομο έχει ένα όργανο –στόχο που είναι γενετικά ευάλωτο στο στρες, κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν το πρόβλημα στην καρδιά άλλοι στο στομάχι και άλλοι στο δέρμα. Τα άτομα με χρόνιο άγχος ή κατάθλιψη είναι πιο επιρρεπή σε σωματικές και ψυχοσωματικές παθήσεις. Ας δούμε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις.


Από το εγχειρίδιο Κλινικής Ψυχιατρικής, Kaplan & Sadock’s


 Κεφαλαλγίες:


Η κεφαλαλγία τάσης  προκαλείται από σύσπαση μυών του αυχένα που περιορίζει την αιματική ροή. Συνδέεται με  άγχος και συγκυριακό στρες. Οι ημικρανίες είναι μονόπλευρες και μπορεί να πυροδοτηθούν από το στρες, την άσκηση και τροφές πλούσιες σε τυραμίνη. (Η τυραμίνη είναι μια ουσία που δημιουργείται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεΐνης).


Υπέρταση


Το οξύ στρες οδηγεί στην παραγωγή κατεχολαμινών (επινεφρίνης) η οποία αυξάνει την συστολική αρτηριακή πίεση. Το χρόνιο στρες συνδέεται με την ιδιοπαθή υπέρταση. Ελέγξτε τον τρόπο ζωής. Συστήνεται συνήθως σωματική άσκηση αλλά και θεραπεία χαλάρωσης. Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές θεωρίες που αναφέρονται στους παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν. Ως αίτια της εμφάνισής της αναφέρονται ο ανεσταλμένος θυμός, η ενοχή για εχθρικές παρορμήσεις, ή η ανάγκη αποδοχής από κάποιο σημαντικό πρόσωπο.


Πεπτικό έλκος


Η ιδιοπαθής μορφή δεν συνδέεται με ελικοβακτηρίδιο ή με σωματικά ερεθίσματα. Αυξημένη έκκριση γαστρικού οξέος και πεψίνης σε σχέση με την αντίσταση του βλεννογόνου και τα δυο μεταβάλλονται εύκολα με το άγχος, το στρες, τη λήψη καφέ και οινοπνεύματος. Ψυχολογικές θεωρίες για την εμφάνισή του: Ισχυρές ματαιωμένες ανάγκες εξάρτησης, αδυναμία έκφρασης θυμού, επιφανειακή αυτάρκεια.


Άσθμα


Οι κρίσεις μπορεί να εκλυθούν από στρες αναπνευστική λοίμωξη αλλεργία. Εξετάστε τα οικογενειακά δυναμικά ιδίως αν ο ασθενής είναι παιδί. Αναζητήστε τυχόν υπερπροστασία και προσπαθήστε να ενθαρρύνετε προς κατάλληλες ανεξάρτητες δραστηριότητες. Το άσθμα συχνά συνδέεται με την εξαρτητικότητα, το άγχος αποχωρισμού. Ο αναπνευστικός συριγμός του άσθματος αποτελεί κραυγή αναζήτησης αγάπης.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X