Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Πότε πρέπει τα παιδιά να βγάζουν τις αμυγδαλές τους;
Πότε πρέπει τα παιδιά να βγάζουν τις αμυγδαλές τους; thumbnail

Πότε πρέπει τα παιδιά να βγάζουν τις αμυγδαλές τους;

Η αμερικάνικη ακαδημία ωτορινολαρυγγολογίας- χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου παρουσίασε μια ολοκληρωμένη έκθεση που αφορά στην αμυγδαλεκτομή.


Η συζήτηση για την αμυγδαλεκτομή γίνεται κυρίως διότι αποτελεί την πιο συχνή χειρουργική επέμβαση στην παιδική ηλικία και λιγότερο γιατί  έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο από αυτά που γνωρίζαμε.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται περισσότερες από 530.000 αμυγδαλεκτομές ετησίως.  Επομένως οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο στις ενδείξεις όσο και στην τεχνική αφαίρεσης, θα είχε ως συνέπεια  άμεσο αρνητικό αντίκτυπο σε μεγάλο αριθμό ασθενών.


Ιστορικά ο αριθμός των αμυγδαλεκτομών μειώθηκε κατά τη δεκαετία 1970-1980 αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά με διαφορετική ωστόσο ένδειξη. Οι δύο συχνότερες ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή είναι διαταραχές αναπνοής κατά τον ύπνο και οι επαναλαμβανόμενες αμυγδαλίτιδες .


Έτσι η συχνότερη πλέον ένδειξη για αμυγδαλεκτομή (με ταυτόχρονη  ίσως αδενοτομή) τη σύγχρονη εποχή, είναι οι διαταραχές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως είναι οι άπνοιες, υπόπνοιες, και το ροχαλητό.  Οι αμυγδαλές ( μαζί και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις)  σε περίπτωση  υπερτροφίας τους προκαλούν απόφραξη της ανώτερης αεροφόρου οδού ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν το μυικό σύστημα βρίσκεται σε χαλάρωση. Οι γονείς  στις περιπτώσεις αυτές  παρατηρούν ότι τα παιδιά τους εκτός απο την θορυβώδη αναπνοή   κατά τη διάρκεια του ύπνου,  στριφογυρίζουν  στο κρεβάτι  ή   ξυπνούν συνέχεια. Έτσι λοιπόν οι μικροί ασθενείς  λόγω της μειωμένης οξυγόνωσης του εγκεφάλου έχουν  κακή ποιότητα ύπνου. Φυσικά θα πρέπει να θυμίσουμε οτι η αναπνοή από το στόμα έχει ως συνέπεια  και την αλλαγή της ανατομίας του προσώπου (αδενοειδές προσωπείο ),προβολή της κάτω γνάθου και  καταστροφή των οδόντων.  Οι διαταραχές της αναπνοής κατά τον ύπνο όμως  οδηγούν σε  συμπτώματα και  κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως είναι η υπνηλία,  η διαταραχή συμπεριφοράς και η υπερδραστηριότητα. Συχνά αναφέρονται  και συνοδά προβλήματα όπως η ενούρηση, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, και φτωχή απόδοση στο σχολείο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε παιδιά με κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες  ακόμη και μικρό μέγεθος των αμυγδαλών μπορεί να προκαλεί σημαντική απόφραξη.  Ο έλεγχος αυτών των παιδιών θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά από ειδικό. Στις περιπτώσεις αυτές   για τη διάγνωση, η δοκιμασία  ύπνου είναι η  μέθοδος αναφοράς ,  αλλά συνήθως δεν είναι απαραίτητη για όλα τα παιδιά, αφού η κλινική εξέταση  και η συμπτωματολογία είναι συνήθως αποδεικτικές της διαταραχής.


Οι λοιμώξεις των αμυγδαλών  με ή  χωρίς θετική καλλιέργεια για στρεπτόκοκκο ,αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη  ένδειξη για αμυγδαλεκτομή. Τα επεισόδια αυτά θα πρέπει να είναι 7 σε ένα χρόνο , 5 επεισόδια  ανά έτος τα τελευταία δύο χρόνια ή 3 επεισόδια ανά έτος  τα τελευταία τρία χρόνια. Στα επεισόδια αυτά πρέπει να καταγράφεται πυρετός >38.5 , τραχηλική λεμφαδενίτιδα, επίχρισμα αμυγδαλών με ή χωρίς θετική καλλιέργεια. Είναι επόμενο οτι τα παιδιά με αυτό τον αριθμό των λοιμώξεων έχουν σημαντικό αριθμό απουσιών από το σχολείο, λαμβάνουν μεγάλο αριθμό αντιβιωτικών και γενικά η ποιότητα της ζωής τους είναι χαμηλότερη από των υπολοίπων παιδιών, με αποτέλεσμα να κρίνεται οτι η αμυγδαλεκτομή θα είναι προς όφελος τους.


Επίσης θα πρέπει να  αναφερθεί η ευεργετική δράση της αμυγδαλεκτομής σε παιδιά με  σύνδρομο PFAPA , παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν με βεβαιότητα την θεραπευτική αυτή αγωγή. Εδώ να σημειώσουμε οτι δεν έχει καταγραφεί αντίστοιχη βελτίωση σε παιδιά με PANDAS


Άλλες ενδείξεις αμυγδαλεκτομήε είναι η κακοσμία του στόματος, η χρόνια αμυγδαλίτιδα, η αιμορραγία και η ασυμμετρία στο μέγεθος των αμυγδαλών οπότε  υπάρχει υποψία κακοήθειας.Το περιαμυγδαλικό απόστημα δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη  για χειρουργείο ειδικά όταν πρόκειται για ένα επεισόδιο.


Συχνά όταν μιλάμε για αμυγδαλεκτομή το μεγάλο άγχος των γονιών είναι οι συνέπειες που θα έχει η επέμβαση στην ανοσολογική  άμυνα των παιδιών. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου,  τονίζει ότι  μετά από πολυάριθμες μελέτες που έχουν γίνει η αμυγαλεκτομή μπορεί να δημιουργήσει   κάποια πρόσκαιρη αλλαγή  αλλά δεν οδηγεί σε μείωση της ανοσολογικής αμυντικής ικανότητας του παιδιού. Μάλιστα οταν υπάρχει πρόβλημα λοιμώξεων η επέμβαση βελτιώνει την ανοσολογική αντίδραση.


Η αμερικάνικη ακαδημία ωτορινολαρυγγολογίας-χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου προχωρά και σε συμπεράσματα και συστάσεις όσον αφορά το χειρουργείο ως πράξη.


Συμπερασματικά συνιστάται  μία δόση κορτιζόνης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου   ενώ η περιεγχειρητική αντιβίωση φαίνεται οτι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.  Αντίθετα  πολύτιμη είναι η χρήση αναλγητικών ακόμα και η χρήση των  μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών που φαίνεται οτι δεν αυξάνουν τα επεισόδια αιμορραγιών.


Συχνά οι γονείς ρωτούν με ποιά τεχνική θα γίνει το χειρουργείο. "Γιατρέ θα το κάνετε με Laser;"


Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές  για την αμυγδαλεκτομή όπως είναι το laser, cold steel, coblator, διαθερμία.


Ολες αυτές οι τεχνικές  έχουν ως στόχο την μείωση των δύο βασικών επιπλοκών:


*του πόνου και


*της αιμορραγίας.


Η ακαδημία  συγκρίνει τις διάφορες τεχνικές μεταξύ τους. Οι συνηθισμένες επιπλοκές εμφανίζονται σε όλες τις τεχνικές αλλά ίσως είναι μειωμένες όταν γίνεται με cold steel. Ωστόσο η τεχνική αυτή  που έχει το μικρότερο κόστος, έχει μακρύτερο χρόνο αναισθησίας και μεγαλύτερη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου σε αντίθεση με τις υπόλοιπες. Η τελική επιλογή γίνεται με βάση  και την εμπειρία του χειρουργού.


Από τις συνηθισμένες επιπλοκές ο πόνος που μπορεί να φτάσει σε αφυδάτωση λόγω μειωμένης πρόσληψης υγρών  καταπολεμάται με συστηματική χρήση αναλγητικών.


Η αιμορραγία που είναι η επιπλοκή που τρομάζει περισσότερο τους γονείς συμβαίνει σε ένα ποσοστό 2-3%. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή που εμφανίζεται τη ημέρα του χειρουργείου και σε δευτεροπαθή η οποία μπορεί να εμφανιστεί και μία εβδομάδα μετά το χειρουργειο και οφείλεται στην πτώση των εσχαρών. Μπορεί να είναι  αμελητέα ή να είναι σημαντική και να απαιτηθεί ο ασθενής να οδηγηθεί στο χειρουργείο .


Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις τυχόν επιπλοκές του χειρουργείου.


Αυτά είναι περιληπτικά  τα τελευταία δεδομένα για την αμυγδαλεκτομή με βάση την αμερικάνικη ακαδημία ωτορινολαρυγγολογίας-χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου.


ΠΗΓΗ: paidiatriki.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X