Αρχική / More / Νομικά / Εκτός από καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας μπορώ να κάνω και κάτι άλλο;
Εκτός από καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας μπορώ να κάνω και κάτι άλλο; thumbnail

Εκτός από καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας μπορώ να κάνω και κάτι άλλο;

Αναγνώστης μας ρώτησε; Καλημέρα μου επιδόθηκε καταγγελία σύμβασης με προειδοποίηση 4μηνη στις 12112013 αρχική ημερομ πρόσληψης στον ίδιο εργοδότη 03091990 Ωστόσο ο εργοδότης μου δήλωσε να κάτσω σπίτι μου διότι δεν έχει δουλειά και θα πληρώνομαι γι΄αυτούς τους 4 μήνες Θέλω να ρωτήσω εκτός από καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας μπορώ να κάνω και κάτι άλλο Ευχαριστώ


Στην ερώτησή σας απάντησε ο  Κωνσταντίνος  Τοκατλίδης δικηγόρος 
"Από τα περιστατικά που αναφέρετε, ανακύπτουν δύο επιμέρους ζητήματα:

Το πρώτο είναι εάν είναι έγκυρη η καταγγελία της σύμβασης εργασίας σας και ορθός ο υπολογισμός της αποζημίωσης απόλυσης από τον εργοδότη.
Ως προς αυτά τα θέματα, εάν θεωρείτε ότι η απόλυσή σας είναι άκυρη για κάποιον λόγο (λ.χ. διότι πραγματική αιτία δεν είναι οι ανάγκες της επιχείρησης αλλά άλλοι λόγοι, όπως εκδικητικότητα προς το πρόσωπό σας), τότε θα πρέπει να ασκήσετε αγωγή ακύρωσης της απόλυσης στο αρμόδιο δικαστήριο εντός προθεσμίας τριών μηνών από την απόλυση.
Εάν θεωρείτε ότι η απόλυσή σας είναι μεν έγκυρη, αλλά δεν σας έχει καταβληθεί καθόλου αποζημίωση, τότε πρέπει και πάλι να προσφύγετε στο αρμόδιο δικαστήριο εντός έξι μηνών από την απόλυση.
Εάν θεωρείτε ότι η απόλυσή σας είναι μεν έγκυρη και σας έχει καταβληθεί μέρος της δικαιούμενης από εσάς αποζημίωσης απόλυσης, αλλά η αποζημίωση απόλυσης δεν έχει υπολογισθεί ορθά από τον εργοδότη ή δεν έχει καταβληθεί στο σύνολό της, τότε για κάθε αξίωσή σας που συνδέεται με διαφορά ως προς το ποσό της αποζημίωσης απόλυσης (που έχει όμως καταβληθεί έστω εν μέρει) πρέπει να προσφύγετε στο αρμόδιο δικαστήριο εντός πενταετίας από την απόλυση. Επισημαίνεται ότι εάν απωλεσθούν αυτές οι προθεσμίες χάνεται και η δυνατότητα δικαστικής επιδίωξης για τα αντίστοιχα αιτήματα.

Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται από τα περιστατικά που αναφέρετε, είναι ότι δεν δικαιούται ο εργοδότης να σας ζητεί να μην εργασθείτε ενώ ακόμη δεν έχει λήξει η εργασιακή σας σχέση (ακόμη και εάν σας καταβάλει μισθό) διότι η παροχή της εργασίας δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση αλλά και δικαίωμα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του εργαζομένου, ως επαγγελματία.
Εάν επομένως θεωρείτε ότι αυτή η συμπεριφορά σας θίγει, μπορείτε πέραν του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, να προσφύγετε και στα αρμόδια δικαστήρια, ζητώντας να υποχρεωθεί ο εργοδότης να σας απασχολεί πραγματικά ή και χρηματική ικανοποίηση για την προκαλούμενη σε εσάς ηθική βλάβη.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω συνιστούν απλή παροχή πληροφοριών προς το σκοπό γενικής και αρχικής ενημέρωσης και όχι παροχή νομικής συμβουλής, η οποία είναι δυνατή μόνο μετά από συνέντευξη του ενδιαφερομένου και μελέτη των εγγράφων του φακέλου της υπόθεσης από δικηγόρο."

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X