Χήνα γεμιστή με δαμάσκηνα και μήλα

<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Υλικά</span></h4>
<p><span style="font-size: medium;"><em>Για 6-8 άτομα</em></span><br /><br /><span style="font-size: medium;">1 χήνα (4-5 κιλά)</span><br /><span style="font-size: medium;">250 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα</span><br /><span style="font-size: medium;">3 μεγάλα μήλα κομμένα σε κύβους</span><br /><span style="font-size: medium;">1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη</span><br /><span style="font-size: medium;">αλάτι-πιπέρι</span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για τη σως</span><br /><span style="font-size: medium;">300 γραμμάρια ζωμός κοτόπουλου</span><br /><span style="font-size: medium;">1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι ή κορν φλάουρ</span><br /><span style="font-size: medium;">2 κουταλάκια του γλυκού ζελέ κεράσι ή φράουλα σε σκόνη</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p> </p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Εκτέλεση</span></h4>
<p><span style="font-size: medium;">Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Υπολογίζουμε την ώρα ψησίματος 15 λεπτά για κάθε 500 γραμμάρια βάρους συν 15 λεπτά επιπλέον.</span><br /><span style="font-size: medium;">Σε ένα μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε τα δαμάσκηνα, τα μήλα, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.</span><br /><span style="font-size: medium;">Πασπαλίζουμε την κοιλιά της χήνας με αλατοπίπερο και βάζουμε τη γέμιση.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Τοποθετούμε τη χήνα σ' ένα ταψί, την αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.</span><br /><span style="font-size: medium;">Στη συνέχεια τη βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί, όση ώρα έχουμε υπολογίσει, στους 180-190 βαθμούς Κελσίου.</span><br /><span style="font-size: medium;">Κατά διαστήματα περιχύνουμε μερικές φορές τη χήνα με τους χυμούς της. Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τη χήνα να ξεροψηθεί.</span><br /><span style="font-size: medium;">Όταν ψηθεί, ρίχνουμε όλους τους χυμούς του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι για να κάνουμε τη σάλτσα.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Προσθέτουμε το αλεύρι και σιγά σιγά το ζωμό του κοτόπουλου και το ζελέ κερασιού ή φράουλας.</span><br /><span style="font-size: medium;">Σιγοβράζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει.</span><br /><span style="font-size: medium;">Μεταφέρουμε τη χήνα σε πιατέλα, βάζουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα και σερβίρουμε.</span><br /><span style="font-size: medium;">Συνοδεύουμε τη χήνα με λαχανικά της αρεσκείας μας.</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p><br class="break" /><br class="break" /></p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά</span></h4>

Σχετικά άρθρα