Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Παραγράφονται χιλιάδες φοροϋποθέσεις ακινήτων
Παραγράφονται χιλιάδες φοροϋποθέσεις ακινήτων  thumbnail

Παραγράφονται χιλιάδες φοροϋποθέσεις ακινήτων

Εννιά εργάσιμες ημέρες έχουν στη διάθεσή τους οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ προκειμένου να ξεδιαλέξουν ανάμεσα σε χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, τις πιο επικίνδυνες για φοροδιαφυγή και να εκδώσουν χειρόγραφες εντολές ελέγχου, προκειμένου να μην παραγραφούν στο τέλος του έτους. Για όσες υποθέσεις από τις παραγραφόμενες –με τη συμπλήρωση 10ετίας από την υποβολή δήλωσης ή 15ετίας στην περίπτωση μη υποβολής δήλωσης- εκδοθούν εντολές έως τις 31 Δεκεμβρίου, ο έλεγχος θα μπορεί να γίνει εντός της επόμενης διετίας.

Στο παρά πέντε της παραγραφής χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου στις 31 Δεκεμβρίου, με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ καλούνται να επιλέξουν για έλεγχο εκείνες τις υποθέσεις που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον, κάνοντας χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου. Αν οι υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου υποστηρίζονταν από το σύστημα Elenxis, η επιλογή των πλέον επικίνδυνων για φοροδιαφυγή θα μπορούσε να γίνει αυτοματοποιημένα. 

Επειδή οι δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά με συνέπεια να μην υπάρχουν τα στοιχεία αυτών στα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, η επιλογή των προς έλεγχο παραγραφόμενων υποθέσεων θα διενεργηθεί από τον προϊστάμενο της κάθε υπηρεσίας, αντλώντας τις υποθέσεις από τα τηρούμενα βιβλία αυτής, στα οποία είναι καταχωρημένες κατά έτος οι υποθέσεις της φορολογίας κεφαλαίου. Στη συνέχεια οι εντολές θα εκδοθούν χειρόγραφα. 

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου την τελευταία δεκαετία, οδηγεί με σχετική ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι στο τέλος του χρόνου χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις θα παραγραφούν, μεταξύ των οποίων ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται και υποθέσεις σημαντικής φοροδιαφυγής.
Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X