Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Μια καθημερινή συνήθεια των γονιών που μπορεί να κάνει τα παιδιά του παχύσαρκα
Μια καθημερινή συνήθεια των γονιών που μπορεί να κάνει τα παιδιά του παχύσαρκα  thumbnail

Μια καθημερινή συνήθεια των γονιών που μπορεί να κάνει τα παιδιά του παχύσαρκα


Γράφει η κα  Ελένη Κουή, Παιδοδιαιτολόγος – Παιδοδιατροφολόγος:


Ελένη Κουή Παιδοδιαιτολόγος Παιδοδιατροφολόγος


"Το πιάτο σου το άδειασες;"


Η εμμονή να αδειάζει εντελώς το πιάτο ξεκινάει από τα δικά μας παιδικά χρόνια όταν μας το έλεγαν οι γιαγιάδες μας και τώρα βγαίνει αβίαστα από το δικό μας στόμα όταν κοιτάμε τις λίγες μπουκιές που έχουν απομείνει στο πιάτο του παιδιού μας. Αυτή η τακτική, σύμφωνα με νέες έρευνες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, έχει φέρει πολλά παιδιά πιο κοντά στην παχυσαρκία, καθώς ακόμα και όταν αυτά καταλήγουν να είναι υπέρβαρα, οι γονείς τους επιμένουν να τα βλέπουν να αδειάζουν το πιάτο τους.Η μελέτη μάλιστα διαπίστωσε ότι οι ίδιοι γονείς ισχυρίζονται πως προσέχουν πολύ τη διατροφή των παιδιών τους, κυρίως στο να είναι απαλλαγμένη από γλυκά ή junk food, όμως με αυτή τη δικαιολογία τα αφήνουν να τρώνε ανεξέλεγκτες μερίδες από πολύ επιβαρυμένα με θερμίδες και λιπαρά "κανονικά" φαγητά. Το συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη είναι ότι πρέπει να υπάρχει γενικός έλεγχος όσον αφορά το φαγητό των παιδιών, χωρίς να υπάρχει πίεση για κατανάλωση περισσότερου φαγητού από όσο πρέπει. Η μητρική αγωνία για να καταναλωθεί όλο το φαγητό είναι μια λανθασμένη τακτική στη σύγχρονη εποχή και θα πρέπει να αφορά μόνο παιδιά που ο παιδίατρος ή ο διαιτολόγος τους έχει υποδείξει να πάρουν βάρος.


Είναι καλό να αφήνουμε τα παιδιά να ρυθμίζουν την όρεξή τους και να εκφράζουν τις ανάγκες τους χωρίς να τους υποβάλλουμε σε μια διαδικασία υπερκατανάλωσης που μπορεί τελικώς να τους βλάψει. Αν, λοιπόν, δεις τη γιαγιά να φωνάζει πάνω από το υπεργεμάτο πιάτο του παιδιού και να απαιτεί να το φάει όλο, καλό είναι να επέμβεις και να το αφήσεις να φάει όσο εκείνο νιώθει ότι χρειάζεται. Ειδικά αν ασκείται θα έχει αυξημένες ανάγκες και θα πεινάει περισσότερο, για το λόγο ότι θα καίει και περισσότερο. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι η χρυσή συνταγή της σωστής διατροφής χωρίς υπερβολές και της δραστηριότητας, είναι εκείνη που καθιστά υγιή παιδιά με υγιές σωματικό βάρος, χωρίς μαμάδες και παππούδες να ελέγχουν αν το πιάτο άδειασε!


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X