10 έξυπνοι τρόποι για να μειώσεις τις χριστουγεννιάτικες θερμίδες!

<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: medium;">Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις γιορτές τη μερίδα του λέοντος στο διαιτολόγιό μας θα κατέχουν οι ποικιλοτρόπως μαγειρεμένες γαλοπούλες, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και κάθε είδους παραδοσιακά γλυκίσματα. </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Η περίοδος των εορτών είναι μια περίοδος χαράς, ξενοιασιάς και διακοπών και είθισται κάθε είδους δίαιτα να παραμερίζεται. Πολλοί ωστόσο είναι αυτοί που βασανίζονται από ερωτήσεις όπως «κατά πόσον κινδυνεύει η σιλουέτα μου από την κατανάλωση των εορταστικών εδεσμάτων» ή «μπορώ να φάω χωρίς τύψεις το γλυκό που θα μου προσφέρουν τα Χριστούγεννα». </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Η απάντηση είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε τη διατροφική ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου, δίχως ωστόσο να τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για εκφράσουμε την υπερφαγική μας τάση, αλλά τηρώντας κάποιους «χρυσούς» κανόνες υγιεινής διατροφής. Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής: </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">1. Να προτιμάτε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί). </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">2. Να συνοδεύετε πάντοτε τα γεύματα με σαλάτες φρέσκων, κατά προτίμηση, λαχανικών. </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">3. Να αφαιρείτε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας. </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">4. Να μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια), αλλά να προτιμάτε τα λαχανικά (σταφίδες, κουκουνάρι). </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">5. Να αποφεύγετε να «τσιμπάτε» με το χέρι από τα πιάτα που υπάρχουν στο τραπέζι. </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">6. Να χρησιμοποιείτε μαχαιροπίρουνα και να σερβίρετε στο πιάτο σας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε. </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">7. Να αποφεύγετε τα γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (λ.χ. πάστες, γλυκά με κρέμες, σοκολάτα). </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">8. Να προτιμάτε γλυκά όπως τα μελομακάρονα και οι δίπλες, τα οποία είναι καλύτερα να καταναλώνονται στην αρχή της ημέρας. </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">9. Να προτιμάτε τη χρήση ελαιολάδου κατά το μαγείρεμα. </span><br /><br /><span style="font-size: medium;">10. Να προτιμάτε την ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και μπίρας (είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φτωχά σε θερμίδες), αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά και να πίνετε άφθονο νερό (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα). </span><br /><br /><span style="font-size: medium;"><em>Ο Χαράλαμπος Ι. Γεωργακάκης είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, τ. πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου</em> <em>Διαιτολόγων-Διατροφολόγων</em></span></div>
<p style="text-align: justify;"><br /><span style="color: #888888; font-size: medium;"><em>Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο</em></span></p>

Σχετικά άρθρα