Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Aστυνομικός στο κύκλωμα εταιρίας με τα πλαστά συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων
Aστυνομικός στο κύκλωμα εταιρίας με τα πλαστά συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων  thumbnail

Aστυνομικός στο κύκλωμα εταιρίας με τα πλαστά συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων

Ένας αστυνομικός που υπηρετεί στην Αττική και άλλα 15 άτομα συνελήφθησαν για το κύκλωμα που εξαπατούσε πολίτες, εκδίδοντας συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων «μαϊμού». Οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και η ζημιά που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων και το δημόσιο, φτάνει τα 4.000.000 ευρώ. Οργανωτής του κυκλώματος ήταν ένας 42χρονος, ο οποίος εμφάνιζε την «ασφαλιστική» εταιρία ως θυγατρική άλλης στη Βουλγαρία και με το δέλεαρ των φθηνών συμβολαίων, έπεισε 12.500 άτομα να ασφαλιστούν.


Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνεργασία των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών, της Εποπτεύουσας Αρχής, της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Δ.Ε.Ι.Α.), της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων Φορέων και Αρχών της ασφαλιστικής αγοράς.


Οι συλλήψεις των 16 εμπλεκομένων στην απάτη έγιναν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ζάκυνθο, ενώ σε βάρος το αστυνομικού, ηλικίας 40 ετών, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Επίσης, για τη συμμετοχή στο κύκλωμα αναζητούνται δύο άτομα, 47 και 55 ετών, ενώ για την άμεση εμπλοκή τους στην εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης, κατηγορούνται άλλα δεκατέσσερα .


Aστυνομικός στο κύκλωμα εταιρίας με τα πλαστά συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικής φύσης για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατά συναυτουργία, κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση, πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) καθώς και ποινικές αλλά και διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστο Παρθένη, η δράση του κυκλώματος άρχισε από τον Οκτώβριο του 2012.


 


Ο 42χρονος οργανωτής της απάτης συνέστησε μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με έδρα στου Ζωγράφου Αττικής και άρχισε να …απλώνει τα δίχτυα του για τον εντοπισμό θυμάτων.


Η εταιρεία αποτελούσε υποκατάστημα μητρικής εταιρείας, ιδιοκτησίας του 42χρονου, που εδρεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας και αυτός, ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπός του υποκαταστήματος στην Ελλάδα, φερόταν ότι είχε συνάψει σύμβαση με ασφαλιστική εταιρεία στη Βουλγαρία.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η σύμβαση λειτουργίας του υποκαταστήματος ουδέποτε είχε υπογραφεί από εκπρόσωπο της ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ έφερε πλαστογραφημένα στοιχεία αλλοδαπού υπηκόου – συνεργού της οργάνωσης – που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής – καθώς και πλαστογραφημένα στοιχεία της εποπτικής βουλγαρικής Αρχής. Με αυτό τον τρόπο παραπλανούσε τους οδηγούς και τους έκανε …«συμβόλαια».

Μάλιστα για να νομιμοποιήσει τη λειτουργία της επιχείρησης, κατοχύρωσε το υποκατάστημα ως κοινή εμπορική επιχείρηση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ενώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, θα έπρεπε να καταχωρηθεί ως επιχείρηση ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Η εταιρεία, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, ουδέποτε είχε καταβάλλει το απαιτούμενο κεφάλαιο εγγραφής της, αλλά ούτε και οι συνεργάτες της τα προβλεπόμενα ποσοστά ασφάλιστρων, στο Επικουρικό Κεφάλαιο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης, σε περιπτώσεις τροχαίου ατυχήματος, που είχε εμπλακεί ασφαλισμένος στην εταιρεία, με υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες ή και θάνατο, οι αποζημιώσεις καλύπτονταν από έσοδα της εταιρείας.

Μάλιστα στις περιπτώσεις που βεβαιώνονταν στους ιδιοκτήτες οχημάτων, ασφαλισμένων στην εταιρεία, παραβάσεις, η εταιρεία τους αποζημίωνε, καταβάλλοντας ακόμη και το αντίτιμο των τροχονομικών κλήσεων.

Εκτιμάται ότι, από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα (Οκτώβριος 2012) μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει παραπάνω από (12.500) ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης, ενώ το συνολικό ύψος της ασφαλιστικής απάτης εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των (4.000.000) ευρώ.

Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό αποτελεί:  • Ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δεν εισέπραττε φόρους από την δραστηριότητα των ασφαλιστικών εταιρειών που θα κατέγραφαν στα βιβλία τους την παραγωγή ασφάλιστρων.

  • Ζημιά για τις ασφαλιστικές εταιρείες από την απάτη, η οποία μετακυλίεται στους καταναλωτές, οι οποίοι ακολούθως καλούνται να καταβάλλουν αυξημένο ασφάλιστρο καθώς και

  • Ζημιά για τους πολίτες – καταναλωτές, οι οποίοι χωρίς να το γνωρίζουν θεωρούσαν ότι είναι ασφαλισμένοι.Ο εγκέφαλος του κυκλώματος, με σκοπό να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα παράνομα κέρδη τους, κατέθεταν τα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς που διατηρούσαν σε διάφορα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε σπίτια και ασφαλιστικά γραφεία των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:  • (6.000) πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία είχαν εκδοθεί σε ιδιοκτήτες οχημάτων.

  • Εκατοντάδες ασφαλιστήρια συμβόλαια, προς έκδοση.

  • (20) κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι

  • Τεράστιος όγκος εγγράφων.Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν σήμερα το απόγευμα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Πηγή: www.ethnos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X