Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / «Το 2014 χρονιά εξόδου από την κρίση»
«Το 2014 χρονιά εξόδου από την κρίση»  thumbnail

"Το 2014 χρονιά εξόδου από την κρίση"


Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. "Η ελληνική προεδρία συμπίπτει με την χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς με πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή με νοικοκυρεμένα οικονομικά χάρις στις απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού". Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι "έχουν να γίνουν πολλά" και αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στην δίορθωση των αδικιών που έγιναν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, λόγω μνημονίων. 

Στην Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν θέματα άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης. "Αναγνωρίστηκαν οι νέες προκλήσεις για την άμυνα και την ασφάλεια των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως και για την θαλάσσια ασφάλεια. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει μέχρι τον Ιούνιο του 2014 ευρωπαϊκή στρατηγική και στη συνέχεια να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και στη χυδαία εμπορία των ανθρώπων" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα είπε στις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των "28" της Ε.Ε. για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκε εκτενώς η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και η ανεργία των νέων. "Αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους ότι αν και υπάρχουν ισχυρά σημασία ανάκαμψης στην Ευρώπη οι ανισότητες Βορρά και Νότου παραμένουν". Όπως εξήγησε ο Αντώνης Σαμαράς ύψιστη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πρωτοβουλία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξετάζει μηχανισμούς παροχής εγγυήσεων για νέα δάνεια και τιτλοποιήσεων που καλύπτουν και νέα και υφιστάμενα δάνεια. 

"Συζητήσαμε θέματα διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν την αγορά εργασίας στην Ε.Ε. και την ανάγκη να στηριχθεί με άμεσα εργαλεία η ανεργία των νέων μας" υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς. 

Η τρίτη ενότητα που εξετάστηκε είναι η οικονομική και νομισματική ένωση και κυρίως το θέμα της τραπεζικής ένωσης και ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης. "Ο μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών μαζί με το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων είναι προς την κατεύθυνση της θωράκισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνουμε το οικονομικό περιβάλλον και ενισχύουμε την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας μας" σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των μεταναστευτικών ροών που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών. "Πιστεύω ότι ύστερα από εργασία αρκετών εβδομάδων υπάρχει πλέον βούληση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να δράσουμε αποφασιστικά για να μην ξανασυμβούν στο μέλλον τέτοια περιστατικά. Φύγαμε από απλές διακηρύξεις και προχωρήσαμε σε πράξεις" είπε ο Αντώνης Σαμαράς. 

Τα μέτρα που υιοθετούνται είναι:

• Ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση δορυφορικών επικοινωνιών
• Ανάμειξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου σε συνεργασία με τη Frontex
• Μέτρα εναντίον των δικτύων δουλεμπορίας. 
• Μέτρα διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων
• Μέτρα ταχείας επιστροφής των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης

Ειδικά για τα κυκλώματα δουλεμπόρων ο πρωθυπουργός σημείωσε: "Θεωρώ ότι πιο χυδαίο και προσβλητικό για την έννοια άνθρωπος είναι αυτή η κατάπτυστη εμπορία ανθρώπων που γίνεται από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αφού στοιβάζουν σε μια βάρκα ανθρώπους τους πετάνε στη θάλασσα και όποιον πάρει ο χάρος. Θα πρέπει να βρεθούν οι δουλέμποροι και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη".
Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X