Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Έρευνα: Ποιες μέρες της περιόδου οι γυναίκες γίνονται υπερκαταναλωτικές;
Έρευνα: Ποιες μέρες της περιόδου οι γυναίκες γίνονται υπερκαταναλωτικές; thumbnail

Έρευνα: Ποιες μέρες της περιόδου οι γυναίκες γίνονται υπερκαταναλωτικές;

Οι ορμόνες επηρεάζουν την καταναλωτική διάθεση των γυναικών


Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με τον εμμηνορρυσιακό κύκλο των γυναικών μπορεί, σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, να «χρωματίσει» τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να εξετάσουν πως ο έμμηνος κύκλος της γυναίκας επηρεάζει την καταναλωτική της επιθυμία, τη χρήση των προϊόντων, καθώς και τα χρήματα που ξοδεύει για είδη διατροφής και καλλωπισμού.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΣτη μελέτη συμμετείχαν 59 γυναίκες, στις οποίες ζητήθηκε να κρατήσουν λεπτομερές ημερολόγιο αναφορικά με τη ρουτίνα καλλωπισμού, τις επιλογές ένδυσης, την κατανάλωση θερμίδων, καθώς όλων των αγορών τους για ένα διάστημα 35 ημερών. Επίσης ερωτήθηκαν σχετικά με άλλες δραστηριότητες και συμπεριφορές , όπως είναι η ηλιοθεραπεία και η κατανάλωση τροφών με υψηλή θερμιδική αξία. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ένα συγκεκριμένο μοτίβο στη συμπεριφορά των γυναικών.


Κατά τη διάρκεια της γόνιμης φάσης του κύκλου τους,  από τη 15η έως τη 18η ημέρα, οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική αύξηση στην επικέντρωση των γυναικών στην εξωτερική τους εμφάνιση. Στη φάση αυτή ήταν πιο πιθανό μάλιστα να αγοράσουν ρούχα. Η εξήγηση της συμπεριφοράς αυτής μπορεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να ανιχνευτεί στις ρίζες της εξελικτικής διαδικασίας. Σε προηγούμενες εποχές δηλαδή, οι γυναίκες έπρεπε να επικεντρωθούν περισσότερο σε δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη σεξουαλική πράξη κατά τη γόνιμη φάση του κύκλου, όταν η πιθανότητα σύλληψης ήταν μεγαλύτερη. Οι ίδιοι φυσιολογικοί και ψυχολογικοί μηχανισμοί οδηγούν τις σύγχρονες γυναίκες σε αυξημένη κατανάλωση προϊόντων που σχετίζονται με την αναπαραγωγική ορμή στη γόνιμη φάση του κύκλου.


Παράλληλα, βρέθηκε πως οι γυναίκες κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα φαγητού κατά τη διάρκεια της γόνιμης φάσης του κύκλου, ενώ η όρεξη τους κορυφωνόταν στη μη γόνιμη φάση, από την 16η-28η ημέρα δηλαδή σε ένα κύκλο 28 ημερών. Οι ερευνητές μάλιστα, σημείωσαν πως στη μη γόνιμη φάση οι γυναίκες έκαναν διατροφικές επιλογές  μεγαλύτερης θερμιδικής αξίας.


Μια πιθανή εξήγηση των ευρημάτων  δίνεται από την ύπαρξη ψυχολογικών και φυσιολογικών μηχανισμών που ενθαρρύνουν τη μη σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας σε αυτή τη φάση του κύκλου. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν πως τα ευρήματα αυτά μπορούν να διαφωτίσουν τα μοτίβα συμπεριφοράς των γυναικών και να τις βοηθήσουν να πάρουν πιο συνειδητές αποφάσεις, επηρεάζοντας έτσι τις καταναλωτικές και διατροφικές τους συνήθειες.


Οι ερευνητές μάλιστα, τονίζουν ότι η καταναλωτική συμπεριφορά των γυναικών γίνεται χωρίς τη συνειδητή τους επίγνωση, αναφορικά με το πως επηρεάζονται οι καταναλωτικές τους επιλογές από τις ορμονικές εναλλαγές. Τα ευρήματα αυτά λοιπόν, μπορεί να δώσουν στις γυναίκες τη γνώση που χρειάζονται σχετικά με τις φάσεις του κύκλου, κατά τις οποίες είναι πιο ευάλωτες στην κατανάλωση πολλών θερμίδων και την αγορά προϊόντων καλλωπισμού και να τις βοηθήσουν να κάνουν τις υποκειμενικές τους επιλογές, κόντρα στον όποιο βιολογικό ντετερμινισμό.


 


 


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X