Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / "Μαμά, τα παιδιά δεν με παίζουν στο σχολείο": Τι πρέπει να κάνεις
"Μαμά, τα παιδιά δεν με παίζουν στο σχολείο": Τι πρέπει να κάνεις  thumbnail

"Μαμά, τα παιδιά δεν με παίζουν στο σχολείο": Τι πρέπει να κάνεις

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


"Μονίμως μου παραπονιέται οτι τα παιδιά της τάξης της δεν την παίζουν στα διαλείμματα η άλλοτε μπορεί να συμβιβαστεί πχ να παίζουν κυνηγητό και να την έχουν να κυνηγάει μόνο και μόνο για παίξει.Την παρότρυνα να μιλήσει στο δάσκαλό της γι αυτό το θέμα άλλα δεν το κάνει γιατί της λένε ότι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις μόνη σου. Μίλησα εγώ μαζί του και δεν είχε αντιληφθεί τίποτα εκτός από μια κυκλοθυμική συμπεριφορά της κόρης μου.Τι άλλο μου συμβουλεύετε να κάνω. 


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός. Αυτή τη στιγμή το παιδί καθρεφτίζει κάτι που βιώνει και είναι ενδεδειγμένη συμπεριφορά σε μια κατάσταση όπου το παιδί βρίσκεται συχνά. Οι συμπεριφορές στις οποίες "δείχνουν την αντίδρασή τους" αφορούν ή το σχολείο ή το σπίτι. Μάλλον κάτι του έχει προκαλέσει φόβο και ανταποκρίνεται με αυτή την κυκλοθυμία. Το σύμπτωμα είναι ότι δεν το παίζουν αλλά στην πραγματικότητα πίσω από αυτό το γεγονός βρίσκεται κάποια συμπεριφορά του τύπου "θέλω να ελέγχω τα πράγματα" ή "θέλουν να με ελέγξουν". Υπάρχει ίσως το στοιχείο της ελεγκτικότητας. Μήπως αυτό το έχει δανειστεί από την μαμά του; Μήπως η μαμά τα θέλει όλα στην τάξη; Μήπως από το δάσκαλο; Θέλουν να παίξουμε όπως θέλουν αυτοί ή "εγώ θέλω να παίξω όπως θέλω εγώ". Μήπως το παιδάκι αυτό δεν θέλει να χάνει στα παιχνίδια με τα άλλα παιδιά; Μήπως φοβάται όταν κερδίζει; Αν αυτό συνεχιστεί για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα ίσως χρειαστεί να ζητήσουν και τη γνώμη ενός παιδοψυχολόγου. Ας σκεφτούν όμως και τις αλλαγές που μπορεί να έχουν συμβεί στη ζωή αυτού του παιδιού. Μήπως έχουν μετακομίσει και το παιδί είναι δύσκολο να προσαρμοστεί παραδείγματος χάρη στη νέα του πραγματικότητα; 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X