Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Δευτερογενής ναρκισσισμός: Μήπως συνέχεια κάνεις πράγματα για να ευχαριστήσεις του άλλους;
Δευτερογενής ναρκισσισμός: Μήπως συνέχεια κάνεις πράγματα για να ευχαριστήσεις του άλλους; thumbnail

Δευτερογενής ναρκισσισμός: Μήπως συνέχεια κάνεις πράγματα για να ευχαριστήσεις του άλλους;

 


 


Αγαπητή αναγνώστρια, στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος-ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 


Ίσως οι επενδύσεις που έχει κάνει μπορεί να τις έχει καταφέρει κάποια στιγμή και να τι έχει καταφέρει με άξονα και γνώμονα το τι θα ακούσει από τους άλλους, δηλαδή αυτό που λέμε δευτερογενής ναρκισσισμός με την έννοια ότι εγώ χαίρομαι με αυτά με τα οποία χαίρονται οι άλλοι και κάνω αυτά που θέλουν οι άλλοι και δεν χαίρομαι επειδή είμαι ο εαυτός μου, επειδή κάνω αυτά που θέλω εγώ (πρωτογενής ναρκισσισμός). Κάνουμε πάντα σε αυτή την περίπτωση αυτά που θέλουν οι άλλοι. Οπότε δεν έχω διαμορφώσει προσωπικό γούστο δεν εκφράζω τα δικά μου θέλω και όταν φτάσω να ικανοποιήσω αυτά που θέλουν οι άλλοι – γιατί αυτό δεν είναι δύσκολο- νιώθω θυμό έχω την αίσθηση του ανικανοποίητου και ταυτόχρονα οι άλλοι χαίρονται με αυτό που έχω καταφέρει. Μου λένε συγχαρητήρια και μπράβο αλλά το αποτέλεσμα είναι να νιώθω ένα κενό. Καταλήγω να νιώθω μια απέχθεια στους άλλους και θέλω να απομακρυνθώ, θέλω να απομονωθώ θέλω να πάρω τα βουνά που λέμε. Ας περάσουμε τώρα στο τι πρέπει να κάνει. Είναι καλό να κάτσει και να το συζητήσει με τους ανθρώπους που εμπιστεύεται. Να τους δώσει την αρνητική ενέργεια που νιώθει και να τους την επιστρέψει όμως με κάποιο θετικό. Να δώσει μια εξήγηση γι’ αυτό που συμβαίνει. Να μην είναι το αόριστο αυτό που λέει αρνητική ενέργεια. Να γίνει σαφές και να δούμε για ποιο λόγο γίνεται όλο αυτό. Και έπειτα να μπει και στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης – να βγει, να γνωρίσει κόσμο, να ανακαλύψει καινούργιες δραστηριότητες και χόμπι που θα την φέρουν σε επαφή με καινούργιο κόσμο. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X