Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Υπάρχει τρόπος να προλάβετε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Υπάρχει τρόπος να προλάβετε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας  thumbnail

Υπάρχει τρόπος να προλάβετε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Η επιδημιολογία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος «δείχνει προτίμηση» σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αποκαλύπτει ότι η νόσος εξαπλώνεται εκεί όπου της αφήνουμε χώρο! Ετσι υπάρχουν χώρες όπου τα κρούσματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί (Αυστραλία, Σουηδία) και χώρες όπου η νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου νέων γυναικών (Βραζιλία). Η εξήγηση του φαινομένου είναι απλή: ο καρκίνος αυτός οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV) και η πρόληψη της εξάπλωσης του ιού μειώνει την εξάπλωσή της.


Εχοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, 13 ευρωπαϊκοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, υλοποιούν το τριετές Πρόγραμμα Aurora – A European network on cervical cancer surveillance and control in the new Member States. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και στρατηγικών προώθησης της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.  

Καίριο «εξοπλισμό» μας εναντίον της νόσου αποτελούν ο εμβολιασμός και η τακτική εξέταση Παπανικολάου. Προκειμένου λοιπόν να φθάσει το μήνυμα για τη δυνατότητα πρόληψης της νόσου στις γυναίκες εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη (γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που ανήκουν σε δύσκολα προσβάσιμες ομάδες του πληθυσμού, όπως νέους, μειονότητες, μετανάστες, αγροτικούς πληθυσμούς), το Aurora απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται άμεσα σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών, σε κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και πολιτισμικούς διαμεσολαβητές, καθώς και σε υπηρεσίες υγείας της κοινότητας, ΜΚΟ κ.ά.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, οι εταίροι του Προγράμματος έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, το Ινστιτούτο Prolepsis διοργάνωσε τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2013 δύο διήμερα σεμινάρια με θέμα «Ελεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε δύσκολα προσβάσιμους πληθυσμούς». Τα σεμινάρια παρακολούθησαν εργαζόμενοι και εθελοντές του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, καθώς και επαγγελματίες υγείας από το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου».

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους ενημέρωσης των γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και τις αποτελεσματικότερες μεθόδους διεκδίκησης. Παράλληλα, μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων, εκπαιδεύθηκαν σχετικά με τις μεθόδους προσέλκυσης και ενημέρωσης γυναικών, και ειδικά γυναικών από κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, όπως μετανάστριες και γυναίκες Ρομά, με στόχο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον ιό HPV.

Στα τελικά συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα τονίζεται η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα επικοινωνίας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του χαμηλού αριθμού γυναικών που προσέρχονται για έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.


tovima.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X