Οι 7 τροφές για σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Το… έχεις;

Ποια είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή για γονείς και παιδιά; Η πλειονότητα των σημερινών ατόμων παίρνουν άφθονες, πολύ περισσότερες από τις αναγκαίες για τον οργανισμό τους θερμίδες.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν παίρνουν και άφθονες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσω της διατροφής τους. Η αφθονία του ψυγείου και των πιάτων μας σήμερα οφείλει να εξασφαλίζει και καλή διατροφή για όλους, τόσο για γονείς όσο και για παιδιά.

Το παράδοξο των ημερών μας, και ιδιαίτερα στη χώρα μας, είναι ότι αν και οι ενεργειακές ανάγκες υπερκαλύπτονται αρκετές φορές, παρατηρούνται ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι πιο κοινές ελλείψεις εντοπίζονται για τον σίδηρο, το ασβέστιο,τις βιταμίνες A, C, D, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνης και θειαμίνης.

Τι προσφέρουν οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία;

Στον δυτικό κόσμο, οι ελλείψεις αυτές αφορούν πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού και σπάνια παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα, δεν παύουν όμως να μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη και να θέσουν την υγεία του παιδιού σε κίνδυνο. Θα πρέπει ίσως, να συμπληρώσουμε, ότι είναι πολύ πιθανόν οι μέρες οικονομικής κρίσης που ζούμε να επηρεάσουν και αυτές την κάλυψη των αναγκών κάποιων παιδιών.

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι ουσίες ιδιαίτερα ωφέλιμες για το παιδί, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική σωματική και πνευματική  ανάπτυξη καθώς και για τη θωράκιση απέναντι σε χρόνια νοσήματα.

Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητο να τα λάβουμε μέσω της διατροφής μας καθώς είτε δεν μπορεί το σώμα μας να τα συνθέσει είτε παράγονται σε μικρές ποσότητες. Βεβαίως, οι τροφές αποτελούν το καλύτερο μέσο λήψης  βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Πώς πρέπει να τρέφεται κανείς;

Μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία βασίζεται στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, είναι ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, η διατροφή πρέπει να περιέχει:

  • 8 – 10 μερίδες δημητριακών (1 μερίδα: 1 φέτα ψωμί, ½ φλ.δημητριακών, ½ φλ. ζυμαρικά και ρύζι),
  • 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, δηλαδή 2 μεγάλες σαλάτες για να συνοδεύει τα κυρίως γεύματα και τουλάχιστον 3 διαφορετικά φρούτα,
  • 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά,
  • 2 (τουλάχιστον) μερίδες κρέατος,
  • ελαιόλαδο,
  • μαλακές μαργαρίνες,
  • ξηρούς καρπούς και
  • πρωινό!

Αστερία Σταματάκη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γoνεϊκού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχεις τραπέζι στην παρέα αλλά κάνεις και διατροφή; Ώρα για αυτή τη μεξικάνικη συνταγή

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή αν θες να κερδίσεις χρόνια ζωής και ευεξίας;

Πώς να μειώσεις τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή σου; 8 απλά… κολπάκια για να τα καταφέρεις!

Σχετικά άρθρα