Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / H κατάθλιψη στο χώρο εργασίας: Πώς θα την αντιμετωπίσετε
H κατάθλιψη στο χώρο εργασίας: Πώς θα την αντιμετωπίσετε thumbnail

H κατάθλιψη στο χώρο εργασίας: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Κατάθλιψη στο Χώρο Εργασίας: Πώς θα την αντιμετωπίσετε


Υπάρχουν στιγμές που ο καθένας αισθάνεται λυπημένος. Είναι μία φυσιολογική εμπειρία της ζωής. Όμως, αν αυτό το συναίσθημα εντείνεται, επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες και αρχίζει να παρεμβαίνει στη ζωή του ατόμου, μπορεί να σηματοδοτεί κατάθλιψη. Καμία “ποσότητα” ευτυχίας δεν μπορεί να διώξει την κατάθλιψη, καμία “ποσότητα” άσκησης, βιταμινών ή διακοπών δεν μπορούν να την κάνουν να εξαφανιστεί. Και αυτό επειδή η κατάθλιψη είναι μία αρρώστια και όχι μία αδυναμία.


Από την επιστημονική ομάδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα


Η κατάθλιψη είναι διαδεδομένη


Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τους άντρες και τις γυναίκες κάθε ηλικίας, μορφωτικού, οικονομικού ή κοινωνικού επιπέδου και αυξάνει με ανησυχητικό ρυθμό. Συνήθως, επηρεάζει τους εργαζόμενους, μεταξύ των ηλικιών 24 – 44.


Η βοήθεια μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους με κατάθλιψη μπορούν να θεραπευτούν επιτυχώς.


Οι επιπτώσεις της αδιάγνωστης κατάθλιψης


Η κατάθλιψη αγγίζει τον καθένα, από τους φίλους και την οικογένεια έως τους συνεργάτες. Καθώς οποιαδήποτε στιγμή ένας στους είκοσι εργαζόμενους μπορεί να βιώσει κατάθλιψη, αν δεν διαγνωσθεί, η κατάθλιψη θα οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα και αύξηση των αναρρωτικών αδειών.


Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης


Όλοι έχουμε νιώσει την κατάθλιψη κατά περιόδους, απογοητευόμενοι και αποθαρρυνόμενοι από τη ζωή. Αλλά όταν η καταθλιπτική διάθεση επιμένει για αρκετές εβδομάδες, βαθαίνει, και/ή αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινή ζωή, τότε μπορεί να είναι μία κλινική κατάθλιψη.


Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανισθεί σταδιακά ή ξαφνικά. Για τους τρίτους, ένα άτομο με κατάθλιψη εμφανίζεται περισσότερο απομονωμένο από ότι συνήθως. Παρ’ όλο που δύο άτομα δεν βιώνουν την κατάθλιψη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, υπάρχουν κοινά σημάδια. Στον εργασιακό χώρο, ένα άτομο με κατάθλιψη θα εμφανίσει κάποια από τα επόμενα συμπτώματα:


Προσωπικές αλλαγές


Ευερεθιστότητα/Εχθρότητα


Απόσυρση ή ακραία εξάρτηση από τους άλλους


Απελπισία/Απόγνωση


Βραδύτητα στην ομιλία


Χρόνια κόπωση


Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών


Αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον


Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων


Μειωμένη παραγωγικότητα


Αδυναμία συγκέντρωσης


Μείωση τηςαξιοπιστίας


Ασυνήθιστη αύξηση των λαθών στη δουλειά


Ροπή σε ατυχήματα


Συχνή αργοπορία, αύξηση των ημερών ανάρρωσης


Έλλειψη ενθουσιασμού για δουλειά


Κάποιος που έχει βιώσει αρκετά από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από κάποιες εβδομάδες θα ήταν καλό να αναζητήσει βοήθεια.


Οι συνέπειες της μη διαγνωσμένης κατάθλιψης


Τα άτομα με κατάθλιψη βιώνουν τα συναισθήματα τους εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Αλλά στον εργασιακό χώρο θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο να κρύψουν την ασθένειά τους. Ο φόβος μήπως δεχθούν επίπληξη, απορριφθούν ή στιγματιστούν για τα αρνητικά τους συναισθήματα, καθώς και συναισθήματα ντροπής θα αποτρέψουν κάποιον από το να ζητήσει βοήθεια.


Ορισμένα άτομα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη μέσω του αλκοόλ και των ναρκωτικών ουσιών. Δυστυχώς, πολλοί πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να διαχειριστούν την κατάθλιψη μόνοι τους και χωρίς κόπο. Ανεξήγητες “αναρρωτικές άδειες” μπορεί να κάνουν την οικογένεια και τους συναδέλφους καχύποπτους, επίσης σε κάποια εργασιακά περιβάλλοντα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την απόλυση. Εάν η κατάθλιψη διαγνωσθεί, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το 80% των ασθενών και να του επιτρέψει να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.


Η αλήθεια είναι ότι εάν η κατάθλιψη δεν θεραπευτεί, μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή ακόμη και για χρόνια. Ένα άτομο μπορεί να παραιτηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη σηκώνεται από το κρεβάτι. Νιώθοντας απομονωμένος από την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες και ανίκανος να ζητήσει βοήθεια, το 15% από αυτούς που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη αυτοκτονούν.


Πώς να αναζητήσετε βοήθεια για σας ή κάποιο γνωστό σας


Εάν, αφού διαβάσετε αυτές τις πληροφορίες προσεκτικά, καταλάβετε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να βιώνει κατάθλιψη, το πρώτο βήμα είναι και το πιο σημαντικό.


Θυμηθείτε, η βοήθεια είναι το κλειδί: το 80% των ανθρώπων με κατάθλιψη μπορούν να την ξεπεράσουν εάν βοηθηθούν. Μην προσπαθήσετε να διαγνώσετε το πρόβλημα μόνος σας. Αυτό πρέπει να το κάνει ένας επαγγελματίας της ψυχικής υγείας.


Εάν νομίζετε ότι ένας συνάδελφός σας μπορεί να βιώνει την κατάθλιψη, πρέπει να συνεχίσετε να του δείχνετε σεβασμό. Βοηθήστε τον ώστε να καταλάβει την αξία του και για το χώρο εργασίας του αλλά και για τους συναδέλφους του. Δώστε του κουράγιο και κάντε του καθημερινά αληθοφανή κομπλιμέντα.


Εν τέλει, αναπτύξτε σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και ενθαρρύνετε το να αναζητήσει βοήθεια και/ή να συνεχίσει τη θεραπεία. Ενθαρρύνετε τον συνάδελφο σας να μιλήσει σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να χειριστεί άτομα με κατάθλιψη χρησιμοποιώντας την κατάλληλη θεραπεία όπως είναι η συμβουλευτική, οι ομάδες αυτό-βοήθειας, η στήριξη από την οικογένεια ή από τους φίλους ή η παραπομπή του σε κάποιον ειδικό πού μπορεί να προτείνει θεραπεία με φάρμακα ή ψυχοθεραπεία ή τον συνδυασμό τους. Αυτές οι τεχνικές μπορεί να είναι επιτυχημένες μόνο όταν ο πάσχων από κατάθλιψη κάνει το πρώτο βήμα.


Αναζητήστε βοήθεια αμέσως- αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X