Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / To «γονίδιο του στρες», υπεύθυνο για τα καρδιακά
To «γονίδιο του στρες», υπεύθυνο για τα καρδιακά thumbnail

To "γονίδιο του στρες", υπεύθυνο για τα καρδιακά

Καρδιοπαθείς που έφεραν τη γενετική αλλαγή είχαν 38% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Εξατομικευμένη φαρμακευτική αντιμετώπιση μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καλύτερη στόχευση της ψυχολογικής ή φαρμακευτικής αγωγής σε όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό 'PLOS ONE.'

Η έρευνα προστίθεται στις ενδείξεις ότι το στρες μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, σημειώνει η Βρετανική Ένωση Καρδιολόγων.

Ερευνητική ομάδα του Duke University School of Medicine, μελέτησε μια αλλαγή γράμματος στο DNA του ανθρώπινου γονιδιώματος που έχει συνδεθεί με ευαισθησία στην επίδραση του στρες.

Ανακάλυψε ότι ασθενείς με προβλήματα καρδιάς που έφεραν τη γενετική αλλαγή αντιμετώπιζαν 38% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου από καρδιοπάθεια μετά από 7 χρόνια παρακολούθησης σε σύγκριση με όσους δεν έφεραν τη γενετική αλλαγή, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τεχνικές ρύθμισης του στρες και φαρμακευτικές θεραπείες θα μπορούσαν να μειώσουν τη θνησιμότητα και την αναπηρία από καρδιακή προσβολή.

Ο Dr Redford Williams, του Duke University School of Medicine, δήλωσε ότι η έρευνα είναι το πρώτο βήμα προς τον εντοπισμό γενετικών ποικιλομορφιών που εντοπίζουν ανθρώπους με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Με τα νέα αποτελέσματα, μελλοντικά θα μπορούμε να εντοπίζουμε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, δήλωσε.

Ο εντοπισμός ανθρώπων με τη γενετική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώιμες παρεμβάσεις για τους καρδιοπαθείς που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας ή καρδιακής προσβολής, δήλωσαν οι ερευνητές.

Περίπου 1 στους 10 άντρες και το 3% των γυναικών στην ομάδα των 6.000 καρδιοπαθών που μελετήθηκαν είχαν τη γενετική αλλαγή που συνδέεται με τον κακό χειρισμό του στρες.

Ο καθηγητής Jeremy Pearson, του British Heart Foundation, δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν επιπλέον ενδείξεις ότι το στρες μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Υπάρχουν θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση του στρες. Μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα στην αντιμετώπιση των απαιτήσεων της ζωής. Αν αισθάνεστε συχνά άγχος και ανησυχείτε για τα επίπεδα του στρες που έχετε, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας για να το συζητήσετε, προτείνει ο καθηγητής.


 


ΠΗΓΗ: ygeianet.gr – Ελευθεροτυπία

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X