Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Ενοχές και αυτοτραυματισμοί στην εφηβεία: Πώς να τα αντιμετωπίσεις

Ενοχές και αυτοτραυματισμοί στην εφηβεία: Πώς να τα αντιμετωπίσεις

Aναγνώστης μας ρωτά:


Γεια σας έχω χωρίσει εδώ και έξι μήνες και μένω με την μία από τις τρεις κόρες μου η οποία είναι 15 ετών Οι άλλες δύο μένουν με την μητέρα τους 15 δίδυμες και 6 ετών. Η απόφαση να χωριστούν ήταν δική τους καθώς επίσης και η απόφαση να πάρουμε διαζύγιο Διαπίστωσα ότι η κόρη μου 15 ετών που μένει με την μητέρα της έχει σημάδια στα χέρια εκδορές μάλλον από κάποιο αιχμηρό αντικείμενοτα οποία κατά μεγάλη πιθανότητα προήλθαν από την ίδια Σε ερώτηση μου τι έπαθε απέφυγε να μου απαντήσει. Της είπα ότι θα περιμένω μία λογική απάντηση εντός λίγων ημερών και μου απάντησε θετικά δεν ήθελα να την πιέσω προκειμένου να μου μιλήσει μόνη της. Πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί της ώστε να την βοηθήσω Θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό


Αγαπητέ αναγνώστη, στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος- ομαδιός θεραπευτής κύριος Δημήτρης Κατσαρός. Ο ίδιος ο αναγνώστης ξέρει τη γυναίκα του και γνωρίζει αν μπορεί να είναι κακοποιητική ή όχι. Αλλά ίσως πρόκειται για αυτοτραυματισμό. Προκειμένου να πλησιάσει την κόρη του με έναν τρόπο που να μην έχει σχέση με το γεγονός του αυτοτραυματισμού. Θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι οι αυτοτραυματισμοί έχουν να κάνουν με το αίσθημα της ενοχής. Μπορεί να αφορά το οτιδήποτε. Για παράδειγμα το ότι φταίω που χώρισαν οι γονείς μου. Πολλές φορές στην εφηβεία υπάρχει μια καταπιεσμένη επιθυμία για ελευθερία και προσωπικό χώρο. Κάποιοι έφηβοι μπορεί να επιθύμησαν το χωρισμό των γονιών αν πίστευαν ότι έτσι θα είχαν περισσότερο ελεύθερο χώρο και μπορεί να νιώθουν ενοχές. Άντε να το διαλύσουν οι γονείς για να μπορέσω επιτέλους να κάνω και εγώ αυτό που θέλω. Να υπάρχει λιγότερη πίεση και έλεγχος. Πρέπει λοιπόν να πλησιάσουμε το παιδί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταλάβει ότι έχουμε τρομάξει που αυτοτραυματίστηκε.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας έφηβος αυτοτραυματίζεται. Μπορεί να το κάνει ακόμα και για να κερδίσει την προσοχή μας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από την ιατρική. Οι άνθρωποι που έχουν μεγάλους πόνους στα νεφρά, τους κάνουν ενέσεις με ορό για να γίνει ο πόνος επιφανειακός, να περάσει ο πόνος δηλαδή από το εσωτερικό του οργανισμού στην επιφάνεια. Και αυτή η διαδικασία μειώνει τον πόνο κατά 50%. Ο ψυχικός πόνος είναι ένας εξίσου δύσκολος πόνος. Οι άνθρωποι που αυτοτραυματίζονται σκοπός τους είναι να τον φέρουν σε μια σχετική επιφάνεια να μπορέσουν να απαλύνουν τον εσωτερικό τους πόνο. Να δουν τις πληγές τους να κλείνουν. Δεν έχει σημασία να επουλωθούν εκείνη τη στιγμή, να κλείσουν οι πληγές είναι εκείνο που μετράει. Οι αυτοτραυματισμοί συνήθως σχετίζονται με τον πόνο και την ενοχή. Με την επιθυμία που πραγματοποιείται με πολύ μεγάλο κόστος. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X