Ψωμί σίκαλης, ολικής άλεσης ή πολύσπορο; Οφέλη και διαφορές!

Στην αναζήτηση προϊόντων που βελτιώνουν, με τα θρεπτικά τους συστατικά, την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση, η αντικατάσταση του λευκού ψωμιού από ένα πολύσπορο, θα πρέπει να είναι στις πρώτες μας επιλογές.

Ο όρος «ολική άλεση» σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου διατηρούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως εκτός από το ότι αποτελούν πηγή φυτικών ινών, περιέχουν επίσης και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία δρουν από κοινού και βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων. Είναι σημαντικό όμως, να αναφέρουμε ότι ακριβώς επειδή τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν το μειονέκτημα σε μεγάλες ποσότητες να δεσμεύουν τα ανόργανα στοιχεία (σίδηρος, ασβέστιο κλπ.) και να εμποδίζουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Η σίκαλη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (περιέχει 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ψωμί) που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης καθώς και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης περιέχει τη διπλάσια ποσότητα μαγνησίου από το λευκό ψωμί, το οποίο σύμφωνα με έρευνες έχει αντικαταθλιπτική δράση. Τέλος είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο καθώς και βιταμίνες της ομάδας Β.

Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από όλα τα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι, ρύζι, κεχρί).Είναι εξίσου θρεπτικό με το ψωμί ολικής άλεσης, αλλά ελαφρώς πιο θερμιδογόνο, λόγω των πολλών ειδών καρπού που περιέχει. Δεν παύει όμως να είναι η πιο υγιεινή επιλογή μετά το ολικής άλεσης. Μάλιστα, περιέχει μεγαλύτερη ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων, επειδή παράγεται από διαφορετικά είδη δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι κλπ.).

Ψωμί σίκαλης, ολικής άλεσης ή πολύσπορο;

Και τα τρία είναι διατροφικά πιο υγιεινά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα λευκά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα από όλους. Το ψωμί ολικής αλέσεως και το πολύσπορο ψωμί σίγουρα υπερτερούν διατροφικά σε σχέση με το λευκό ψωμί. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια για να φέρετε εις πέρας όλα αυτά που θέλετε να προλάβετε μέσα στην ημέρα.

Επίσης, βοηθούν τη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, την ενίσχυση του μεταβολισμού, τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, την μείωση της κακής χοληστερίνης και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Επιπλέον, προσφέρουν στον οργανισμό πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες βοηθούν στον μεταβολισμό των τροφών, μαγνήσιο που βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, φώσφορο και ασβέστιο για γερά οστά και δόντια και σίδηρο που βοηθάει στην οξυγόνωση των κυττάρων.

Αν τώρα υποφέρετε από κατακρατήσεις, έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση, βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης, γαλουχίας ή εμμηνόπαυσης ή θέλετε να προσέξετε τη σιλουέτα σας, μπορείτε να αναζητήσετε συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται με περισσότερο ασβέστιο, μειωμένο νάτριο, μεγαλύτερη αναλογία πρωτεϊνών που θα σας προκαλέσει πιο γρήγορο κορεσμό και πολύτιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία εάν είναι ενταγμένα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και σε ορισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις του οργανισμού.

Με πληροφορίες από την επιστημονική ομάδα του διαιτολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα
www.diatrofi.gr


Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μύθοι και αλήθειες για το ψωμί: Όλα όσα είναι χρήσιμα να ξέρεις

Tips για να αποκτήσεις ευεξία και ισχυρό ανοσοποιητικό!

Υπάρχουν τροφές χωρίς υδατάνθρακες; Αν ναι, τι επιτρέπεται να τρώω;

Σχετικά άρθρα