Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Μπαμπά μη ξεχνάς είναι γιορτές!
Μπαμπά μη ξεχνάς είναι γιορτές! thumbnail

Μπαμπά μη ξεχνάς είναι γιορτές!

Ή τι μπορεί να κάνει ο μπαμπάς για να είναι η περίοδος των γιορτών ήρεμη και ωραία


Για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά και τα νοικοκυριά υποφέρουν περισσότερο τις μέρες των γιορτών, όταν τα έξοδα είναι αυξημένα και συνυφασμένα με τη διασκέδαση και την καλοπέραση.


Συχνά οι μπαμπάδες κάνουν δύο βασικά λάθη στην αντιμετώπιση των θεμάτων που έχει η οικογένεια: από τη μία επωμίζονται το στρες των οικονομικών δυσχερειών και, από την άλλη, εξίσου συχνά θεωρούν ότι η παρουσία τους είναι περιττή σε πολλές οικογενειακές εορταστικές δραστηριότητες.


Η εμπειρία όμως διδάσκει ότι για να έχει μια οικογένεια ευχάριστες χριστουγεννιάτικες διακοπές και για να καταγραφεί στην ψυχούλα των παιδιών η ζεστασιά και το αίσθημα ότι κανείς ανήκει κάπου που προσφέρει η οικογένεια, χρειάζεται να υπάρχουν στιγμές ηρεμίας. Ειδικά στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από έντονους ρυθμούς, πίεση, στρες και άγχος η εύρεση ήρεμων και ειρηνικών στιγμών δεν είναι πάντα εύκολη.


Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)Βρίσκοντας στιγμές ηρεμίας και προσωπικής γαλήνης
Θα σας άρεσε να αισθάνεστε ηρεμία και εσωτερική γαλήνη; Αν ναι, τότε δημιουργήστε "οικογενειακές βραδιές", όπου όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται για να φάει μαζί, να συζητήσει, να παίξει ένα παιχνίδι ή να κάνει κάτι το οποίο έχει νόημα για τη συγκεκριμένη οικογένεια. Ειδικά στην περίοδο των γιορτών, με τα τρεχάματα και την πίεση από χίλιες δυο υποχρεώσεις, μια τέτοια οικογενειακή βραδιά την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το στρες σας και να επιφέρει εσωτερική γαλήνη και ηρεμία στο σπιτικό σας.


Περιορίστε το χρόνο μακριά από την οικογένειά σας
Μεταξύ εργασιακών και κοινωνικών υποχρεώσεων, οι μπαμπάδες συχνά δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην οικογένειά τους. Και επειδή κάτι τέτοιο συχνά θεωρείται φυσιολογικό, οι σημερινοί μπαμπάδες 'ξεχνάνε' τη χαρά του να περνάνε οικογενειακό χρόνο. Ξαναγίνετε παιδί με τα παιδιά σας, βρέστε ευκαιρίες να κάνετε όμορφα πράγματα μαζί, εντός ή εκτός σπιτιού.


Δημιουργήστε τις δικές σας οικογενειακές παραδόσεις
Μην ξεχνάτε ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που προσφέρει η οικογένεια είναι η αγάπη αλλά και οι αναμνήσεις της αγάπης και του οικογενειακού δεσμού. Έτσι, κάποια από τα πράγματα που τα παιδιά σας θα πάρουν μαζί τους μεγαλώνοντας είναι οι οικογενειακές παραδόσεις που εσείς θα δημιουργήσετε. Εξετάστε τι είναι αυτό που αρέσει σε εσάς τους ίδιους, τι πιστεύετε ότι θα άρεσε στα παιδιά και βρείτε χρόνο να το κάνετε. Θα μπορούσε να είναι το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας, το να φτιάξετε χριστουγεννιάτικα γλυκά μαζί, να κάνετε κάποια γιορτινή κατασκευή ή οτιδήποτε έχει νόημα για εσάς. Τέτοιες δραστηριότητες προσδίδουν συνέχεια και σταθερότητα στις γιορτές σας.


Βάλτε λίγη θρησκεία στη ζωή σας
Χωρίς να είναι απαραίτητο να είστε θρήσκοι, η περίοδος των γιορτών είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναέρθετε σε επαφή με την πίστη σας. Αφιερώστε χρόνο για συζήτηση με την οικογένειά σας για διαχρονικές αξίες που είναι σημαντικές για εσάς.


Μη θυσιάζετε τον ύπνο σας
Όταν ο μπαμπάς στερείται τον ύπνο και την ξεκούρασή του, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχει περισσότερη φυσική κούρασης και στρες στις διακοπές, κάτι που βέβαια θα επηρεάσει όλη την οικογένεια.


Οργανωθείτε
Βάλτε ένα πρόγραμμα και επιλέξτε τι είναι σημαντικό και τι όχι για εσάς. Πείτε "όχι" σε όσα πράγματα δεν είναι τόσο σημαντικά όσο άλλα και οργανώστε το χρόνο σας ώστε να σας μείνει για τα παιδιά!

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X