Ποτέ μην πίνεις παγωμένο νερό με γλυκό: Μάθε γιατί!

<p><span style="font-size: medium;">Η συχνή κατανάλωση παγωμένων ροφημάτων, ακόμα και νερού, μπορεί να παίζει ρόλο στην εξάπλωση του διαβήτη και της παχυσαρκίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Όπως έδειξε, τα παγωμένα υγρά αμβλύνουν τις γλυκές γεύσεις των τροφίμων, με συνέπεια να πρέπει κανείς να καταναλώνει γλυκίσματα και ροφήματα (λ.χ. καφέ) με ολοένα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη για να ικανοποιεί τη λαχτάρα του για κάτι γλυκό.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Αυτό, όμως, ανοίγει το δρόμο στην παχυσαρκία, που με τη σειρά της αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Τη μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Άρκανσας, στις ΗΠΑ, και την Εθνική Σχολή Γεωργικών Επιστημών της Γαλλίας.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Food Quality and Preference», θέλησαν να διαπιστώσουν εάν η θερμοκρασία των υγρών που πίνει κανείς μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση και την αποδοχή των τροφίμων που θα καταναλώσει στη συνέχεια.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Έτσι, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να ξεπλύνουν το στόμα τους επί πέντε δευτερόλεπτα με νερό θερμοκρασίας 4, 20 και 50 βαθμών Κελσίου και στη συνέχεια να δοκιμάσουν δύο διαφορετικά τρόφιμα: μαύρη σοκολάτα και τυρί τσένταρ.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Μετά από κάθε δοκιμή, οι εθελοντές έπρεπε να βαθμολογούν τη γεύση, την υφή και τη νοστιμιά κάθε τροφίμου.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Αποτέλεσμα: όταν είχαν ξεπλύνει το στόμα τους με το παγωμένο νερό (θερμοκρασία 4 βαθμοί Κελσίου) η μαύρη σοκολάτα τους φάνηκε πιο πικρή, πιο άνοστη και λιγότερο κρεμώδης απ’ ό,τι όταν το νερό ήταν χλιαρό (20 βαθμοί Κελσίου) ή ζεστό (50 βαθμοί Κελσίου).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Ωστόσο, η γεύση του τσένταρ δεν φάνηκε να αλλάζει αναλόγως με τη θερμοκρασία των ροφημάτων.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα κρύα ροφήματα δρουν, ελαττώνοντας την ευαισθησία των υποδοχέων των γλυκών γεύσεων (λέγονται γευστικοί κάλυκες) στη γλώσσα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Αυτό, όμως, δεν είναι διόλου ασήμαντο, προσθέτουν.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">«Η συχνή κατανάλωση παγωμένου νερού ή αναψυκτικών μπορεί να ελαττώνει την ευαισθησία στα γλυκά ερεθίσματα, με συνέπεια να χρειάζεται κανείς γλυκίσματα και ροφήματα με ολοένα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, για να ικανοποιηθεί η ανάγκη του για κάτι γλυκό», τονίζουν.</span></p>
<p><span style="color: #888888; font-size: medium;"><em>Πηγή : Web Only</em></span></p>

Σχετικά άρθρα