Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι αποκαλύψεις Κάντα οδήγησαν σε διώξεις και σύλληψη
Οι αποκαλύψεις Κάντα οδήγησαν σε διώξεις και σύλληψη  thumbnail

Οι αποκαλύψεις Κάντα οδήγησαν σε διώξεις και σύλληψη


Ραγδαίες εξελίξεις προκάλεσε η απολογία Κάντα, καθώς ασκήθηκαν από την Εισαγγελία διαφθοράς ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για δύο υποθέσεις, ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά υπεύθυνου εταιρίας που προμήθευσε με εξοπλιστικά το δημόσιο. 

Η πρώτη υπόθεση αφορά τη σύμβαση PHZ 2000 που υπεγράφη επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου, το 2001, για 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα και περιφερειακό υλικό ύψους 195 εκατ. ευρώ. Εκπρόσωπος της εταιρείας WEGMANN που υπέγραψε τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο ήταν ο Δημήτρης Παπαχρήστος ο οποίος συνελήφθη μετά από ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος του από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Γι΄αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τα στοιχεία ήταν ώριμα για τη δίωξη καθώς η μίζα είχε “κουμπώσει” και από στοιχεία που ελήφθησαν, μέσω δικαστικών συνδρομών, από άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται ότι στην απολογία του ο Αντώνης Κάντας είχε ομολογήσει ότι ο Παπαχρήστος για το εν λόγω πρόγραμμα του είχε δώσει μίζα 750 χιλιάδες ευρώ. 

Η δεύτερη υπόθεση αφορά το σύστημα ASRAD, μία σύμβαση που υπεγράφη το 2000, ύψους 142 εκατ. ευρώ, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Atlas Electronic εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Παναγιώτης Ευσταθίου. Ο Ευσταθίου έχει κληθεί ήδη από τον ανακριτή Γαβριήλ Μάλλη που χειρίζεται την υπόθεση των υποβρυχίων να απολογηθεί στις 2 Ιανουαρίου. Και γι΄αυτή την έρευνα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία ήταν ώριμα για την άσκηση ποινικών διώξεων, επιβεβαιώθηκαν με την απολογία Κάντα, καθώς επίσης και από τα στοιχεία που βρέθηκαν στα γραφεία της Atlas στο Κολωνάκι μετά από έρευνα που έγινε το καλοκαίρι. Η μίζα γι’ αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, μαζί με τα υποβρύχια, ήταν σύμφωνα με τον Κάντα 1,5 εκατ. ευρώ. Η δίωξη που ασκήθηκε και για τις δύο υποθέσεις είναι για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας καθώς και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Συνήγορος Κάντα: Τα στοιχεία επιτρέπουν τη διαλεύκανση «χωρίς διακρίσεις» της υπόθεσης 

Σε «πληθώρα στοιχείων» μετά την απολογία Κάντα, που επιτρέπουν, «χωρίς διακρίσεις», στις αρχές να διαλευκάνουν την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Ι. Μαντζουράνης που εκπροσώπησε το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ.

Στην ανακοίνωσή του, ο δικηγόρος επισημαίνει ότι, εφόσον υπάρχει βούληση για την αποκάλυψη της αλήθειας, πλέον όσοι θέλουν, μπορούν να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών.

Η ανακοίνωση του κ. Ματζουράνη έχει ως εξής:

«Μετά τα όσα κατέθεσε απολογούμενος ο κ. Κάντας, υπάρχει πληθώρα στοιχείων, που επιτρέπουν και επιβάλουν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπάρχει η απαραίτητη βούληση σε όλα τα όργανα του κράτους να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο και στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών χωρίς διακρίσεις, επιλεκτική αξιοποίηση ανακριτικών πράξεων και αντιμετώπιση υποθέσεων και προσώπων με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εν ολίγοις, όσοι θέλουν τώρα – με αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα – μπορούν»
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X