Γνωρίστε τα ευεργετικά οφέλη της αγκινάρας!

 

Πολλά από τα λαχανικά που έχουμε στο ψυγείο μας αποτελούν διατροφικούς θησαυρούς, καθώς οι θρεπτικές ουσίες που περιέχουν ωφελούν πολλαπλά τον οργανισμό μας. Ένα τέτοιο λαχανικό είναι και η αγκινάρα που θωρακίζει τον οργανισμό και παράλληλα βοηθάει στην διατήρηση μίας κομψής σιλουέτας.

Γράφει η κυρία Κία Καραγιάννη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό λαχανικό που αυτή την εποχή (Μάρτιος-Μάιος) μπορείτε να το βρείτε σε αφθονία στις λαϊκές αγορές αλλά και όλο το χρόνο κατεψυγμένο. Είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, κερκετίνη, κυναρίνη, ρουτίνη, σιλυμαρίνη και σε πολλά ακόμη φλαβονοειδή. Οι σημαντικότεροι λόγοι που πρέπει να προσθέσετε την αγκινάρα στη διατροφή σας είναι:

1.Μία αγκινάρα έχει μόλις 60 θερμίδες, αρκετές φυτικές ίνες και καθόλου λίπος. Αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που προσέχουν τη σιλουέτα τους.

2.Η συχνή κατανάλωση βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και την προστασία της καρδιάς.

3.Η αγκινάρα προάγει την παραγωγή της χολής, προστατεύει τη λειτουργία του συκωτιού και βοηθάει στην απομάκρυνση τοξινών. Η ισχυρή ηπατοπροστατευτική ουσία σιλυμαρίνη αποτρέπει την υπεροξείδωση των λιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών και αυξάνει την αναγέννηση των νέων ηπατικών κυττάρων που αντικαθιστούν τα παλαιά κατεστραμμένα βοηθώντας έτσι στην καλύτερη υγεία του ήπατος.

4.Είναι καλό να την προτιμούν άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσπεψία αφού η κυναρίνη που περιέχει βοηθά στην αποτελεσματικότερη πέψη των λιπών και απορρόφηση των βιταμινών από το φαγητό μας.

5.Έρευνες έδειξαν ότι πολυφαινόλες όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και ορισμένων τύπων λευχαιμίας.

Μπορείτε να μαγειρέψετε την αγκινάρα με πολλούς τρόπους και να τη συνδυάσετε με διάφορα υλικά: Ως κυρίως γεύμα στην κατσαρόλα, μέσα σε κάποια μακαρονάδα, να την προσθέσετε σε σαλάτα, μαζί με αυγά σε ομελέτα, ως αφέψημα πίνοντας τα φύλλα της. Είναι αλήθεια ότι έχουμε συνηθίσει να τρώμε την καρδιά αλλά τα φύλλα της αγκινάρας συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα των πολύτιμων ουσιών.

Μία αγαπημένη συνταγή

Για να ετοιμάσετε 4 μερίδες θα χρειαστείτε:

1 πακέτο μακαρόνια ολικής αλέσεως

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

4 αγκινάρες κομμένες σε φέτες

1 κολοκυθάκι κομμένο σε λωρίδες

100γρ φρέσκα μανιτάρια πορτσίνι ή 10 γρ αποξηραμένα μουλιασμένα σε βραστό νερό για 15 λεπτά

¼ φλιτζάνι κουκουνάρι

½ φλιτζάνι τυρί κίτρινο χαμηλό σε λιπαρά

1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση

 Τα βήματα:

-Προσθέστε νερό σε μία κατσαρόλα και περιμένετε μέχρι να βράσει.

-Για την σάλτσα: Σε ένα σκεύος σοτάρετε το ελαιόλαδο με το σκόρδο για 1-2 λεπτά. (Αν χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα μανιτάρια: Στραγγίζετε τα μανιτάρια και κρατήστε 4 κουτ. σούπας από το νερό που χρησιμοποιήσατε). Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέστε το κολοκυθάκι και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά. Προσθέστε τις αγκινάρες και αφήστε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε.

-Βράστε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τον απαιτούμενο χρόνο και κρατήστε ένα φλιτζάνι υγρών. Προσθέστε το φλιτζάνι στην σάλτσα και αφήστε την σάλτσα να σιγοβράζει. Προσθέστε και τα μακαρόνια στο σκεύος με την σάλτσα και μαγειρέψτε τα για ένα ακόμη λεπτό. Η σάλτσα τώρα πρέπει να έχει γίνει κρεμώδης.

-Απομακρύνετε από τη φωτιά,προσθέστε το κουκουνάρι, το τριμμένο τυρί, το μαϊντανό και σερβίρετε.

 

Σχετικά άρθρα