Ήξερες οτι είναι επικίνδυνες ξεροτηγανισμένες τηγανητές πατάτες; Μάθε γιατί

<p id="leftPHArea_spStorySummary"><span style="font-size: medium;">Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι ξεροτηγανισμένες ή καμένες τηγανητές πατάτες, είναι οι πιο βλαβερές για την υγεία μας, καθώς αυτές είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικού ακρυλαμιδίου.</span></p>
<div id="leftPHArea_author" class="article-author"><span style="font-size: medium;">Μπορεί οι τραγανές τηγανιτές πατάτες να είναι οι πιο νόστιμες, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, το οποίο μπορεί να συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου.</span></div>
<div class="article-tools cf">
<p><span style="font-size: medium;">Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αναφέρει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Συνήθως το βρίσκουμε στα τηγανητά τρόφιμα, όπως οι τηγανητές πατάτες και παράγεται από μια χημική αντίδραση από τα σάκχαρα και ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη, το οποίο βρίσκεται σε πολλούς σπόρους και λαχανικά.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Εκτός κουζίνας, η χημική αυτή ουσία χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς: για την παραγωγή χαρτιού, χρωμάτων και πλαστικών και για την επεξεργασία του πόσιμου νερού, αποβλήτων και λυμάτων.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αν και μακροπρόθεσμες μελέτες δεν έχουν ακόμη γίνει σε ανθρώπους. Όμως πολλοί φορείς ζητούν να γίνει περισσότερη έρευνα.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Το τηγάνισμα ή το ψήσιμο των τροφών, τείνει να παράγει ακρυλαμίδιο, αλλά το όχι και το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό.</span><br /><span style="font-size: medium;">Μερικά από τα τρόφιμα στα οποία συχνά συναντάται ακρυλαμίδιο είναι οι πατάτες (ειδικά οι ψητές ή τηγανητές), τα δημητριακά, ο καφές, τα κράκερς, το φρυγανισμένο ψωμί και τα αποξηραμένα φρούτα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">ΠΗΓΗ: clickatlife.gr</span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα