Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων μπορεί να βλάψουν τη σεξουαλική ζωή του δέκτη
Οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων μπορεί να βλάψουν τη σεξουαλική ζωή του δέκτη thumbnail

Οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων μπορεί να βλάψουν τη σεξουαλική ζωή του δέκτη

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών:


Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης


Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων αίματος και μυελού των οστών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη σεξουαλική ζωή των ασθενών με καρκίνο.


 


Αυτός ο τύπος μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων αποδεικνύεται ολοένα και πιο αποτελεσματικός στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο στο αίμα, όπως είναι η λευχαιμία, το λέμφωμα και το μυέλωμα. Οι ερευνητές μάλιστα, τονίζουν ότι η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων συνδεόταν κάποτε με υψηλό κίνδυνο θανάτου, αλλά τώρα που τα ποσοστά επιβίωσης παρουσιάζουν σταθερή άνοδο, η επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται περισσότερο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής τους ευημερίας.


 


Συνήθως, ο ασθενής δε συζητά με τους επαγγελματίες υγείας που έχουν αναλάβει τη μεταμόσχευση για την επίδραση της στη σεξουαλική του ζωή, ακόμα και μετά την ανάρρωση. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα τους θα ενθαρρύνουν τόσο τους ασθενείς, όσος και τους ιατρούς τους να συζητήσουν ανοιχτά τις ανησυχίες  σχετικά με τη σεξουαλική δυσλειτουργία και να απευθυνθούν στους ειδικούς που μπορούν να βοηθήσουν.


 


Στη μελέτη συμμετείχαν 152 άνδρες και 125 γυναίκες με μέση ηλικία τα 48 έτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων στο διάστημα ανάμεσα στο 2001 και το 2005 και παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια.


 


Στους άνδρες που υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία όλου του σώματος, το 18% εμφάνισε έκπτωση στη σεξουαλική λειτουργία, το 32% ανέφερε μείωση στη σεξουαλική ικανοποίηση, το 26% παρουσίασε έκπτωση στη σεξουαλική εμπειρία και την ποιότητα του οργασμού και το 17% είχε μείωση στη σεξουαλική του ορμή. Η ακτινοβολία δε φαίνεται να επηρέασε τις γυναίκες στους παραπάνω τομείς.


 


Οι άνδρες που απέρριψαν τα βλαστοκύτταρα είχαν 21% μείωση των σεξουαλικών σκέψεων και φαντασιώσεων και 24% έκπτωση στην ποιότητα του οργασμού. Οι γυναίκες που απέρριψαν τα βλαστοκύτταρα είχαν 27% μείωση τόσο στη σεξουαλική ικανοποίηση όσο και στη σεξουαλική διέγερση.


 


Σε γενικές γραμμές στις γυναίκες βρέθηκε πως η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είχε περισσότερο βλαπτική επίδραση στη σεξουαλική τους ζωή από ότι στους άνδρες, με εξαίρεση τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας, η οποία αυξήθηκε μετά τη μεταμόσχευση.


 


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχεδόν τα μισά άτομα από αυτά που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είναι σεξουαλικά ανενεργά τρία χρόνια μετά από αυτή. Οι ασθενείς όμως μπορεί να επωφεληθούν, εάν συζητήσουν με τον ιατρό τους, σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία. Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X