Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας και πως αντιμετωπίζεται
Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας και πως αντιμετωπίζεται thumbnail

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας και πως αντιμετωπίζεται

Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία ωταλγίας στα μικρά παιδιά και προκαλείται από λοίμωξη στο εσωτερικό του αυτιού. Τα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο για οξεία μέση ωτίτιδα καθώς η ευσταχιανή σάλπιγγα, το σωληνάκι δηλαδή που συνδέει το μέσο αυτί με το λαιμό είναι πιο στενό αλλά και λιγότερο κάθετο στα παιδιά και μπορεί εύκολα να αποφραχθεί. Για το λόγο αυτό η ασθένεια γίνεται λιγότερο συχνή μετά από τα 8 έτη που η ευσταχιανή σάλπιγγα του παιδιού αποκτά την ανατομία του ενήλικα.Η οξεία μέση ωτίτιδα συχνά συνοδεύει λοίμωξη του αναπνευστικού όπως είναι το κοινό κρυολόγημα. Η μόλυνση αυτή προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να μπλοκάρει την ευσταχιανή σάλπιγγα, προκαλώντας τη συγκέντρωση υγρού στο εσωτερικό του αυτιού το οποίο μπορεί να επιμολυνθεί με βακτήρια.


Ποιά είναι τα συμπτώματα


Tα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται οξέως μέσα σε λίγες ώρες. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν να μας πουν που πονάνε και τα μόνα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, έμετος και διαταραχές του ύπνου. Το μικρό παιδί μπορεί απλά να δείχνει ανήσυχο και να τραβάει το αυτάκι του.


Στα μεγαλύτερα παιδιά ωστόσο, τα συμπτώματα είναι περισσότερο ειδικά και περιλαμβάνουν:


-Πόνο στο αυτί


-Επώδυνη έλξη του αυτιού


-Προσωρινή απώλεια ακοής στο αυτί που έχει μολυνθεί


Αν η οξεία μέση ωτίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκληθεί ρήξη του τυμπάνου του αυτιού, η οποία θα ανακουφίσει μεν τον πόνο αλλα θα προκαλέσει έξοδο αίματος και πύου. Επιμένουσες και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του μέσου ωτός μπορεί να προκαλέσουν χρόνια μέση ωτίτιδα.


Ποιά είναι η αντιμετώπιση


Aν βγαίνει υγρό από το αυτί ή αν ο πόνος διαρκεί πάνω από λίγες ώρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο, ο οποίος θα εξετάσει τα αυτάκια του παιδιού και ίσως να να εμφυσήσει αέρα μέσα στο αυτί με ένα ειδικό όργανο για να εξετάσει αν το τύμπανο κινείται φυσιολογικά. Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει μόνη της αφού πάρα πολύ συχνά οφείλεται σε ιούς και επομένως δεν έχουν θέση τα αντιβιοτικά. Ωστόσο ο γιατρός θα συνταγογραφίσει αντιβιοτικά αν υποπτευθεί ότι κάποια βακτηριακή λοίμωξη είναι παρούσα. Μπορούμε να δώσουμε παρακεταμόλη για να ανακουφίσουμε τον πόνο. Ο γιατρός θα επανεξετάσει το παιδί μετά από λίγες μέρες.
Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μετά από λίγες ημέρες με την κατάλληλη θεραπεία. Ηρήξη του τυμπάνου θεραπεύεται μετά από λίγες εβδομάδες. Σε μερικά παιδιά η ακοή επηρεάζεται για περισσότερους από τρεις μήνες, μέχρι να εξαφανιστεί πλήρως το υγρό από το αυτί.


ΠΗΓΗ: healthpress.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X