Αρχική / Ψυχολογία / Οι διακοπές των Χριστουγέννων τελείωσαν: Πώς να μη σε πάρει από κάτω
Οι διακοπές των Χριστουγέννων τελείωσαν: Πώς να μη σε πάρει από κάτω  thumbnail

Οι διακοπές των Χριστουγέννων τελείωσαν: Πώς να μη σε πάρει από κάτω

Οι διακοπές για όσους κατάφεραν να πάνε φέτος τα Χριστούγεννα ήταν λίγες, ανεπαρκείς, δεν ξεκουραστήκαμε αρκετά, δεν έχουμε διάθεση να επιστρέψουμε στην εργασία μας. Και όμως οι ψυχολόγοι λένε ότι όλα αυτά βρίσκονται μόνο στο μυαλό μας και ότι η καλύτερη λύση για να τα ξεπεράσουμε είναι να κάνουμε διακοπές όλον τον… χρόνο


Γράφει  η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)Αντίδοτο στη μελαγχολία της λήξης των διακοπών


H λύση για να μη μας πιάνει μελαγχολία είναι να ξεφεύγουμε από τις πόλεις τακτικά, έστω και για ένα Σαββατοκύριακο


Στις ημέρες μας τα ψυχολογικά και ιατρικά σύνδρομα έχουν μεγάλη πέραση και συζητούνται από πολύ κόσμο. Ενα σύνδρομο… αλλιώτικο από τα άλλα, που περνάει απαρατήρητο αλλά πλήττει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, είναι αυτό που αισθάνεται κανείς μετά τη λήξη των διακοπών. Συχνά, ύστερα από μερικές ημέρες καταπληκτικών διακοπών,  υπάρχει η αίσθηση της ληθαργικής διάθεσης, η ψυχική ακινησία, η αίσθηση ότι ο χρόνος των διακοπών δεν ήταν αρκετός, η κούραση και η σκοτεινή προοπτική της επιστροφής στην εργασία, στην καθημερινότητα και στη ρουτίνα, αισθήματα που φτάνουν ως τον εκνευρισμό και την κατάθλιψη και έχουν ονομαστεί, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ως το σύνδρομο της επιστροφής από τις διακοπές.


1. Πότε οι διακοπές δεν είναι αρκετές


Σύμφωνα με τη δρα Boysen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι διακοπές αποτελούν πηγή έντασης και στρες! Το παράδοξο με τις διακοπές είναι ότι η λειτουργικότητά τους, δηλαδή το αν "γεμίζουν τις μπαταρίες μας" και μας αναζωογονούν ή όχι, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρόνο που περνάμε μακριά από τη δουλειά και το σπίτι. Μεγάλη σημασία έχει το πού πηγαίνουμε για διακοπές, με ποιον πηγαίνουμε, φυσικά το πώς περνάμε, αλλά, κάτι που συνήθως δεν περνάει από το μυαλό μας, και το πώς σκεφτόμαστε σχετικά με τις διακοπές, την ψυχική και τη σωματική μας ξεκούραση, καθώς και για την επιστροφή μας από αυτές. Με άλλα λόγια, η στάση μας – οι σκέψεις που κάνουμε – καθορίζει το πώς αισθανόμαστε μετά τις διακοπές.


2. Ολα είναι στο… μυαλό του ανθρώπου


Πραγματικά οι αντιλήψεις που διαμορφώνει ο άνθρωπος είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς αντιμετωπίζει τη ζωή του και για το αν έχει θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, όπως βεβαιώνει ο δρ Aaron Beck, ένας από τους θεμελιωτές της γνωσιακής – συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Ενα κλασικό παράδειγμα είναι αυτό με το ποτήρι που έχει νερό ως τη μέση: κάποιος θα το δει και θα το αντιληφθεί ως μισοάδειο, επομένως θα έχει και αρνητικές σκέψεις γι' αυτό, ενώ κάποια άλλη θα το δει μισογεμάτο και αυτό θα της δημιουργήσει θετικές σκέψεις. Αν επικεντρωνόμαστε κυρίως στο πόσο δύσκολη θα είναι η επιστροφή μας, πόσες πολλές δουλειές μάς περιμένουν, τι έχουμε αφήσει σε εκκρεμότητα και τα παρόμοια, τότε η θετική τους επίδραση θα εξανεμιστεί γρήγορα. Αντίθετα, αν η σκέψη μας περιστρέφεται γύρω από το πόσο όμορφα περάσαμε, τα ωραία πράγματα που κάναμε, αν μπορούμε να σταθούμε και να παρατηρήσουμε τα θετικά μας συναισθήματα, καθώς και να απολαύσουμε την αίσθηση της ξεκούρασης, τότε η θετική επίδραση των διακοπών θα διαρκέσει λίγο παραπάνω.


3. Γιατί οι διακοπές αποτελούν… σοκ στο σύστημα


Συχνά οι άνθρωποι αναφέρονται στις διακοπές σαν αυτές να αποτελούν ένα σοκ στο σύστημά τους, σαν να πρόκειται για κάτι τόσο ασυνήθιστο και διαφορετικό που από μόνο του προκαλεί μια αναστάτωση. Πράγματι οι διακοπές αποτελούν ένα μικρό – θετικό βέβαια – σοκ, γιατί ταρακουνούν το άτομο από τη ρουτίνα και το βάζουν σε έναν νέο ρυθμό. Από την άλλη, οι διακοπές αποτελούν ταυτόχρονα και αρνητικό σοκ, μια που χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής ανάμεσα στους μήνες της καθημερινής εργασίας και των γρήγορων ρυθμών και στο διάστημα των διακοπών και, αντίστροφα, χρόνος προσαρμογής από τις διακοπές στη ρουτίνα και στον εντατικό ρυθμό της.


Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι στις διακοπές! Ειδικά τα άτομα που λόγω φόρτου εργασίας κάνουν σύντομες ή και καθόλου διακοπές είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο με την επιστροφή τους. 


4. Υπάρχει λύση;


Λύσεις υπάρχουν και βρίσκονται για όσους τις ψάχνουν! Ο καλύτερος τρόπος για να ανατρέψει κανείς τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχουν οι διακοπές είναι… να κάνει περισσότερες διακοπές! Αν και κάτι τέτοιο ακούγεται παράδοξο, ωστόσο κρύβει μια βασική αλήθεια: οι διακοπές δεν θα πρέπει να αποτελούν απόδραση από την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή αλλά να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ώστε να μην έχουν… τις αρνητικές παρενέργειες που παρατηρούνται. Οι πιεστικοί ρυθμοί, το στρες και οι καθημερινές εντάσεις μπορούν να μετριαστούν όταν ο άνθρωπος βάζει στο καθημερινό του πρόγραμμα αθλητικές δραστηριότητες, χόμπι, εξωεργασιακά ενδιαφέροντα, χρόνο για τον εαυτό και την οικογένεια ή τους φίλους του και παράλληλα εντάσσει στο μηνιαίο του πρόγραμμα μονοήμερες εκδρομές, αποδράσεις στη φύση. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X