Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Ο χυμός παντζαριών ρίχνει την πίεση;
Ο χυμός παντζαριών ρίχνει την πίεση; thumbnail

Ο χυμός παντζαριών ρίχνει την πίεση;

Ένα φλιτζάνι χυμός παντζαριών την ημέρα μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση, χάρη στα υψηλά επίπεδα νιτρωδών αλάτων που περιέχει, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη. Επιστήμονες από τη Βρετανία ζήτησαν από 15 υπερτασικούς εθελοντές να πιουν 250 ml από το χυμό. Μέσα σε τρεις έως έξι ώρες η πίεσή τους είχε μειωθεί κατά10 χιλιοστάτης στήλης υδραργύρου (mmHg) κατά μέσον όρο, με αποτέλεσμα να είχε φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα σε μερικούς από αυτούς.

Η ευεργετική δράση των παντζαριών ήταν εμφανής και την επόμενη μέρα, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Οι επιστήμονες από τον νοσηλευτικό οργανισμό Barts Health NHS Trust και την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου, οι οποίοι μελετούν εδώ και χρόνια την επίδραση των παντζαριών στην αρτηριακή πίεση, εκτιμούν ότι τα νιτρώδη άλατα των παντζαριών διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας την ροή του αίματος και μειώνοντας έτσι την πίεση.

Τα νιτρώδη σε μορφή φαρμάκων λαμβάνονται από πάσχοντες από στηθάγχη για καταπράυνση των συμπτωμάτων τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Hypertension», τους εξέπληξε η τόσο έντονη δράση τόσο μικρής ποσότητας νιτρωδών. Επισημαίνουν, όμως, πως χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να εξακριβωθεί η δυνητική επίδραση του χυμού σε βάθος χρόνου.

Ο καθηγητής Πήτερ Βάισμπεργκ, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς το οποίο χρηματοδότησε τη νέα μελέτη, δήλωσε πως η νέα μελέτη «υποστηρίζει τις ισχύουσες οδηγίες για επαρκή, καθημερινή κατανάλωση λαχανικών».

Πηγή: Ta nea.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X