Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ρυθμίσεις χρεών με δόση από 15 ευρώ
Ρυθμίσεις χρεών με δόση από 15 ευρώ  thumbnail

Ρυθμίσεις χρεών με δόση από 15 ευρώ


Σε 12 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση 15 ευρώ, μπορούν να ρυθμίζουν οι φορολογούμενοι τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής. Παράλληλα από τις αρχές του έτους ενεργοποιήθηκαν οι πρόσφατες φορολογικές διατάξεις με τις οποίες ορίζεται η υποχρέωση της φορολογικής διοίκησης να ενημερώνει 30 ημέρες πριν από κάθε κατάσχεση ακινήτου, αλλά όχι και στην περίπτωση κατασχέσεων καταθέσεων, μισθών, συντάξεων ή ενοικίων ενώ επίσης από την 1η Ιανουαρίου είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση πιστοποιητικού εξόφλησης των φόρων ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας για κάθε μεταβίβαση ακινήτου.Τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες επικρατεί καταιγισμός εγκυκλίων του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη προκειμένου να τεθούν σε ισχύ όλες οι αλλαγές που επήλθαν με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών αλλά και τις φορολογικές διατάξεις που περιελήφθησαν στους νόμους για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς. Στα εντατικά σενάρια των εφοριακών της περασμένης εβδομάδας έρχονται τώρα να προστεθούν σειρά εγκυκλίων με τις οποίες δίνονται διευκρινίσεις από τον τρόπο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών και την έκδοση ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις ως τα πιστοποιητικά φορολογικής συμμόρφωσης για μεταβιβάσεις ακινήτων και τη δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο του τιμήματος πώλησης ακινήτου για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων χρεών.

Αναλυτικά από την 1η Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής:

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων είναι 12, με ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ. Μόνο στην περίπτωση που οι υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές προέρχονται από έκτακτη αιτία και δεν προέρχονται από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις, οι δόσεις μπορούν ν’ αυξηθούν σε έως 24. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές οι οποίες είναι απλώς βεβαιωμένες και όχι ληξιπρόθεσμες.

Ραβασάκι κατασχέσεων

Ο νόμος ορίζει πλέον ότι για κατασχέσεις χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου δεν υπάρχει η παραμικρή ειδοποίηση. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής υπερημερίας στον φορολογούμενο ή το συνυπόχρεο πρόσωπο. Με την ειδοποίηση θα δίδεται προθεσμία 30 ημερών.

Ακίνητα

Οφειλέτης ο οποίος βρίσκεται σε αδυναμία να καταβάλει φόρο μπορεί να υποβάλλει αίτηση πληρωμής αυτού, μερικώς ή ολικώς, με μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας ακινήτου του σε τρίτο και ταυτόχρονη εκχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο μέρους ή του συνόλου του χρηματικού τιμήματος. Παράλληλα, για να γίνει οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου, τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής του ακινήτου θα πρέπει έπειτα από αίτησή τους στην εφορία να λάβουν πιστοποιητικό πληρωμής των φόρων ακινήτων της τελευταίας πενταετίας.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X