Αρχική / Ψυχολογία / Φοβίες / Φοβάμαι να ταξιδέψω με το αεροπλάνο: Πώς θα το αντιμετωπίσω;
Φοβάμαι να ταξιδέψω με το αεροπλάνο: Πώς θα το αντιμετωπίσω;  thumbnail

Φοβάμαι να ταξιδέψω με το αεροπλάνο: Πώς θα το αντιμετωπίσω;

Αναγνώστης μας ρωτά:                 


Αγαπητή κ Άννα και συντελεστές αυτής της χρήσιμης ιστοσελίδας γεια σας. Χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά με υγεία ευημερία και κάθε επιτυχία. Είμαι 24 χρονών Κύπριος φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήθελα εάν είναι εφικτό να πάρω κάποιες συμβουλές από τους ειδικούς για το πρόβλημα μου. Όλα ξεκίνησαν πριν από 20 μέρες όταν έλαβα μέρος σε μια πανεπιστημιακή έρευνα στην οποία έπρεπε να βρίσκομαι στο τούνελ αξονικού τομογράφου για 1 ώρα. Κατά την έναρξη του αξονικού τομογράφου και μετά την εισδοχή μου στο τούνελ του με κατακυρίευσε άγχος πανικός δύσπνοια ταχυκαρδία κτλ. με αποτέλεσμα να εγκαταλείψω την έρευνα στα 35 λεπτά έντονης πίεσης του εαυτού μου να υποστεί όλο αυτό. Πέντε μέρες μετά από αυτό το περιστατικό θα επισκεπτόμουν την οικογένεια μου στην Κύπρο για τις διακοπές των Χριστουγέννων αεροπορικώς. Με μεγάλη μου έκπληξη ένιωσα τα ίδια συναισθήματα μέσα στο αεροπλάνο για πρώτη φορά στην ζωή μου. Να αναφέρω ότι χρησιμοποιώ αεροπλάνο από την ηλικία των 18 περίπου 8 φορές το χρόνο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα συναισθήματα αυτά κατά την διάρκεια της 5ωρης πτήσης κάποιες φορές ήταν πολύ έντονα κάποιες φορές μηδαμινά λόγω του ότι ταξίδευα με μια φίλη και μιλούσαμε για διάφορα πράγματα και ξέφευγα για λίγο. Οι διακοπές τελείωσαν και θα έπρεπε να επιστρέψω πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το περιστατικό αυτό καθώς και το προηγούμενο με τον αξονικό τομογράφο τα ξέχασα εντελώς μέχρι που με κατακυρίευσαν ξανά μετά την απογείωση του αεροπλάνου. Τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα κατά την διάρκεια της πτήσης και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Να αναφέρω ότι ταξίδευα μόνος αυτή την φορά και βρισκόμουν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση λόγο αποχώρησης από την Κύπρο. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό μέχρι την επόμενη μου πτήση. Δεν θέλω να βρεθώ ξανά στην ίδια κατάσταση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Αγαπητέ αναγνώστη στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος, κυρία Μαριάννα Μιχαλάκη. Το περιστατικό με τον αξονικό τομογράφο του προκάλεσε μάλλον ένα έντονο σοκ. Εκδηλώνονται κάποια συμπτώματα και συναισθήματα που έχουν σχέση με την κλειστοφοβία. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζουμε πότε εκφράζονται αυτά και σε πόσο συχνά. Μας είπε ο φίλος μας ότι η εμπειρία που είχε ήταν πολύ έντονη και τα συμπτώματα του προκάλεσαν φόνο γιατί δεν του είχαν ξανασυμβεί. Σοκαρίστηκε πολύ στο ταξίδι με το αεροπλάνο γιατί εκεί για πρώτη φορά επανεμφανίστηκαν αυτά τα συμπτώματα. Συνήθως όταν έχουμε ένα τέτοιο περιστατικό φοβόμαστε μη τυχόν ξανασυμβεί. Οπότε το έχουμε στο μυαλό μας και είναι πολύ πιθανόν να το ξαναβιώσουμε. Μάλλον κάτι τέτοιο συνέβη και στο ταξίδι της επιστροφής του. Είναι η φοβία μην πάθω πάλι μια κρίση άγχους και συμβαίνει σε όλους σχεδόν όσους τη παθαίνουν μεμονωμένα και μια φορά. Αν νιώθει αυτή τη δυσφορία συχνά καλό είναι να συμβουλευτεί έναν ειδικό και στο πανεπιστήμιό του σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι σύμβουλοι που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Υπάρχει όμως και δεύτερη λύση. Θα πρέπει να ηρεμήσει λίγο και να μπει στη ρουτίνα του και πάλι. Σίγουρα το ότι αποχωρίστηκε τους γονείς έχει φέρει μια μελαγχολία και μια συναισθηματική αναστάτωση. Αυτό μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα και να νιώθει πιο ευάλωτος. Ας δώσει λίγο χρόνο στον εαυτό του, να ξαναμπεί στη ρουτίνα και να μιλήσει για ό, τι τον απασχολεί με τους φίλους, το κοινωνικό του δίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Να μη σκέφτεται συνέχεια το περιστατικό του αεροπλάνου, να προσπαθήσει να μη το έχει συνέχεια στο μυαλό του. Ας εξετάσει μήπως τον έχουν αγχώσει τα μαθήματα ή η ανασφάλεια του να ζεις στο εξωτερικό. Μήπως η πίεση της ζωής εκεί του προκαλεί συναισθήματα δυσφορίας; Αν νιώθει ότι προς το παρόν δεν τρέχουν τέτοια ζητήματα, απλά να προσαρμοστεί στη ρουτίνα και να προσπαθήσει να κάνει πράγματα και δραστηριότητες που θα τον χαλαρώσουν. Και βέβαια, να αποφύγει να βάλει την ταμπέλα κλειστοφοβικός. Οι ταμπέλες προκαλούν φόβο και συνήθως χειροτερεύουν την κατάσταση.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X