Τα προβιοτικά ασπίδα του εντέρου!

Τα επεξεργασμένα και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που πολλές φορές καταναλώνουμε, έχουν πολλές φορές σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία εντερικών προβλημάτων. Τα προβιοτικά, όπως μας εξηγεί ο σύμβουλος υγείας Θανάσης Ηλιόπουλος, είναι ο καλύτερός μας σύμμαχος στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Τι είναι τα προβιοτικά και γιατί πρέπει να τα παίρνουμε;

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερό μας, αλλά αν πάρουμε για παράδειγμα μία αντιβίωση μπορεί να καταστραφούν όλα. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα  πρέπει κανείς να κάνει αποκατάσταση, τον λεγόμενο αποικισμό. Γιατί αν δεν γίνει η σωστή αποκατάσταση, δημιουργείται πληθώρα μακροχρόνιων παρενεργειών.

Κι αυτό, γιατί τα αρνητικά βακτήρια που θα δημιουργηθούν θα μας προκαλέσουν πληθώρα παθήσεων, από φλεγμονώδεις καταστάσεις στο έντερο μέχρι τη νόσο του Crohn και κοιλιοκάκη. Υπάρχουν πολλές παθήσεις του εντέρου που μπορεί να δημιουργηθούν, άμα δεν έχουμε κάνει σωστή αποκατάσταση. Επίσης, μπορεί να μην είναι κατεστραμμένη η χλωρίδα του εντέρου μας, αλλά να παίρνουμε προβιοτικά γιατί επιθυμούμε να ενισχύσουμε τη λειτουργία της.

Πώς μπορούμε να λάβουμε τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τροφές όπως είναι το γιαούρτι, το οποίο αποτελεί μία καλή πηγή προβιοτικών. Γι’ αυτό και όταν παίρνουμε αντιβίωση ο γιατρός μας συνιστά να τρώμε και γιαούρτι. Το γιαούρτι περιέχει εκατομμύρια προβιοτικά, αν όμως θέλουμε να πάρουμε δισεκατομμύρια προβιοτικών για να κατοχυρώσουμε τη χλωρίδα του εντέρου μας υπάρχει και η επιλογή της κάψουλας που μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των φυσικών προβιοτικών.

Για τη σωστότερη αποκατάσταση, γίνεται παράλληλη λήψη φυτικών ινών με τα προβιοτικά. Γιατί όπως ο γεωργός σπέρνει και οργώνει, έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας.

Για ποιους ανθρώπους είναι απαραίτητη η λήψη προβιοτικών;

Άτομα με εντερικά προβλήματα είναι απαραίτητο να παίρνουν την κατάλληλη ποσότητα προβιοτικών. Το ίδιο και άτομα με στομαχικά προβλήματα, στα οποία όμως συνίσταται και η παράλληλη λήψη ενζύμων. Το προβιοτικά δουλεύουν στο έντερο και τα ένζυμα στο στομάχι μας, είναι εργάτες του στομάχου. Χωρίς ένζυμα δεν μπορούμε να διασπάσουμετις τροφές και χωρίς προβιοτικά δεν μπορούμε να έχουμε τη σωστή χλωρίδα στο έντερο.

Πού οφείλεται η ευεργετική αυτή λειτουργία των προβιοτικών;

Οφείλεται στο ότι τα προβιοτικά είναι κάτοικοι του εντέρου μας και γι’ αυτό φροντίζουν να το ενισχύουν. Το έντερό μας δεν δουλεύει από μόνο του. Χρειάζεται κατοίκους, εργάτες και αυτοί είναι τα προβιοτικά.

Από τι καταστρέφεται η χλωρίδα του εντέρου μας;

Από τις τοξικές τροφές που τρώμε, από τα δηλητήρια που βομβαρδίζουν συνεχώς στα διάφορα προϊόντα ή ακόμη και από δηλητηριασμένο νερό. Υπάρχουν χίλια δυο πράγματα που προκαλούν τη δυσλειτουργία του γαστρικού σωλήνα. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η αποκατάσταση με προβιοτικά.

*Ο κύριος Θανάσης Ηλιόπουλος είναι ιδιοκτήτης του καταστήματος βιολογικών προϊόντων “Υγείας Χάριν” που βρίσκεται στην Κηφισιά, Γ. Δροσίνη 7. Τηλέφωνο: 2108013428

 

 

 

Σχετικά άρθρα