Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Μια πολύτιμη συμβουλή για όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε κλιμακτήριο!
Μια πολύτιμη συμβουλή για όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε κλιμακτήριο! thumbnail

Μια πολύτιμη συμβουλή για όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε κλιμακτήριο!

Aναγνώστριά μας ρωτά:


Kαλησπέρα σας. Το παραπάνω άρθρο ήταν διαφωτιστικό και σας ευχαριστώ για τη δημοσίευση. Είμαι 46 χρονών και από το Φεβρουάριο του 2013 ξεκίνησαν κάποιες διαταραχές στην περίοδο και η κατάληξη ήταν ότι μετά από εξετάσεις διαπίστωσα ότι έχω μπει στην κλιμακτήριο. Γενικά δεν έχω ιδιαίτερα συμπτώματα εκτός  από έντονη αϋπνία. Το πρόβλημα της αϋπνίας με απασχόλησε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού όπου κατέφυγα σε γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων. Εκεί γύρω στα τέλη του καλοκαιριού φάνηκε ότι άρχισε να ισορροπεί. Παρόλα αυτά ο ύπνος εξακολουθεί να είναι δύσκολος κάποιες μέρες όπου χρειάζεται να καταφύγω σε υπνωτικά χάπια για να κοιμηθώ. Έχω περάσει κι άλλες φάσεις στη ζωή μου με αϋπνία αλλά ποτέ δεν προβληματίστηκα τόσο ούτε έχω ξαναπάρει ποτέ υπνωτικά χάπια. Έχω αρχίσει και ανησυχώ ιδιαίτερα για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης. Είμαι νηπιαγωγός και στις τωρινές διακοπές βρήκα τον εαυτό μου να μην μπορεί να κοιμηθεί καθόλου παρόλο που γενικά πέρασα καλά Έχω κάνει παλιότερα ψυχοθεραπεία σε ομάδα φροντίζω αρκετά τον εαυτό μου και τη διατροφή μου και είμαι ένας άνθρωπος με αρκετή ηρεμία και ψυχραιμία. Υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις με την ευρύτερη οικογένεια αλλά έχω μια κόρη 22 χρονών που είμαστε κοντά. ΄Εχω ταλαιπωρηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με προβλήματα οικονομικά πιο πολύ αλλά ποτέ με προβλήματα υγείας. Επίσης ζω μόνη μου και δεν έχω κάποιο σύντροφο τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό. Να πω ακόμα ότι περπατώ αρκετά συχνά αλλά δε φαίνεται να βοηθάει. Όπως δε βοηθάει και η βαλεριάνα ή οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα εκτός από τα υπνωτικά χάπια Παρακολούθησα στο youtube ένα βίντεο που αναφερόταν στο σύνδρομο μειωμένης τεστοστερόνης και όπου παρουσιάζονται συμπτώματα παρόμοια με τα δικά μου Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε με κάποιον τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό για μένα Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και σας εύχομαι καλή χρονιά.


Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο- ομαδικό θεραπευτή κύριο Δημήτρη Κατσαρό.Αυτό που πρέπει να κάνει η αναγνώστριά μας είναι αρχικά να αποκλείσει τα παθολογικά αίτια με τη βοήθεια ενός ιατρού. Η αϋπνία στις γυναίκες με κλιμακτήριο συχνά έχει να κάνει με τον έλεγχο και την απώλεια αυτού του ελέγχου όσον αφορά τις σωματικές αλλαγές. Γιατί στην κλιμακτήριο συμβαίνουν ψυχολογικές μεταπτώσεις που άπτονται του ελέγχου, ο έλεγχος χάνεται γιατί το σώμα αλλάζει με τρόπο τέτοιο που δεν μπορεί να το ελέγξει η ίδια η γυναίκα. Και επειδή μιλάμε για μια κυρία που προσέχει αρκετά τον εαυτό της, περπατά κάνει φυσική ζωή φαίνεται ότι της είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να ελέγξει το σώμα της. Ουσιαστικά αυτό που θα ήθελα να την συμβουλεύσω σαν ψυχολόγος είναι να εξετάσει κατά πόσο στεναχωριέται με τις αλλαγές αυτές και με το γεγονός του ότι δεν μπορεί να παρέμβει με τον τρόπο που η ίδια θα ήθελε και θα ήταν ικανοποιητικός για την ίδια. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να παρατηρεί τον εαυτό της – σε συνεργασία με τους ειδικούς που ασχολούνται με τα θέματα ορμονικών αλλαγών στο σώμα –να παρατηρεί τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και να πράττει ανάλογα με αυτές. Ο έλεγχος είναι η κατάσταση όπου ξέρω το σώμα μου και το χρησιμοποιώ με τρόπο που να είναι χρήσιμο και λειτουργικό με βάση τα δεδομένα μου ανά πάσα στιγμή για να υποχωρήσει η στεναχώρια. Σε αυτό μπορεί να χρειαστεί και τη συμβουλή κάποιου ειδικού. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X