Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / «Καπνός» έγινε το 25ευρω στα νοσοκομεία
«Καπνός» έγινε το 25ευρω στα νοσοκομεία  thumbnail

"Καπνός" έγινε το 25ευρω στα νοσοκομεία

Οριστικό τέλος στο «χαράτσι» των 25 ευρώ για τα νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Από την απόφαση αυτή βγαίνει ενισχυμένη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. 

Το μέτρο που προέβλεπε την καταβολή των 25 ευρώ για την εισαγωγή και νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία και το οποίο είχε ψηφιστεί από το 2012 αποσύρθηκε μετά και από τις τεράστιες πιέσεις αλλά και σφοδρότατες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και βουλευτών της συγκυβέρνησης. 

Αύξηση 5 λεπτά του ευρώ σε τσιγάρα και καπνό 

Το ισοδύναμο μέτρο που επέλεξε η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τα 40 εκατομμύρια το χρόνο που θα ήταν τα έσοδα από το 25ευρω, είναι να αυξηθεί η τιμή σε όλα τα καπνικά προϊόντα (τσιγάρα, καπνός) κατά 0,05 ευρώ με την αντίστοιχη τροπολογία να κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ώρες.

Ευ. Βενιζέλος: Το θέμα λύθηκε με το σωστό τρόπο

Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτισε την απόσυρση του μέτρου και σημείωσε ότι το θέμα λύθηκε με σωστό τρόπο, καθώς, όπως είπε, το τέλος των 5 ευρωλεπτών που θα μπει στα τσιγάρα, συνδέεται και αυτό με την υγεία, όχι ως μέτρο δημοσιονομικό, αλλά ως μέτρο προληπτικής ιατρικής.

Η απόφαση της κυβέρνησης γνωστοποιήθηκε από τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους συναντήθηκε νωρίτερα την Τρίτη. 

Άδ. Γεωργιάδης: «Βρέθηκε ισοδύναμο μέτρο»

«Βρέθηκε ισοδύναμο μέτρο από το υπουργείο Οικονομικών και είναι η επιβολή επιπλέον 5 λεπτών σε κάθε πακέτο τσιγάρων ή καπνού, φόρος υπέρ του ΕΣΥ» ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης που εξήγησε ότι μετά την εξέλιξη αυτή δεν υπάρχει λόγος να ισχύσει το εισιτήριο των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.Δ. Κρεμαστινός: «Όλοι είναι ικανοποιημένοι»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Δ. Κρεμαστινόςδήλωσε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σήμερα (χθες) το μεσημέρι ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία. Κατόπιν τούτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βεβαίως εξέφρασε την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, όπως σας είπε και ο υπουργός Υγείας, βρήκαν τη λύση του ισοδυνάμου, οπότε όλοι είναι ικανοποιημένοι».

Ως καρδιολόγος, πρόσθεσε ότι «αν εσείς νομίζετε ότι τα πέντε λεπτά είναι επιβάρυνση, εγώ μακάρι να μπορούσα να βάλω προσωπικά ένα ευρώ και να σταματήσει το κάπνισμα ο κόσμος».

Η εγκύκλιος για την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ

Εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας η εγκύκλιος για την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.

"Με την έκδοση της παρούσης, καταργούνται οι υπ’ αριθμ. Πρωτ. Υ4α/οικ. 120068/31-12-2013, Υ4α/οικ.506/03-01-2014 καθώς και Υ4α/οικ.348/03-01-2014 εγκύκλιοι και δεν εισπράττεται το προβλεπόμενο ποσό των 25€ από τον ασθενή για την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο" αναφέρει η εγκύκλιος που υπογράφεται από τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποστέλλεται στους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας.

Το Tweet του Άδωνι για την κατάργηση των 25 ευρώΙΣΑ: Χαιρετίζουμε την αποκατάσταση της αδικίας με την άρση του 25ευρου

Θετική χαρακτήρισε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την απόφαση του Πρωθυπουργού για την άρση επιβολής του 25ευρου και «την ευαισθησία που δείχνει ότι πρέπει να έχουν οι δομές Υγείας στη χώρα μας, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, όχι μόνο για το κράτος, αλλά κυρίως για τους πολίτες.

Ο ΙΣΑ, ήδη από το 2012 που νομοθετήθηκε το 25ευρο στο Ν.4093, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το άδικο αυτό χαράτσι σε βάρος των πολιτών, που καλούνται να πληρώνουν τόσα, προκειμένου να βρουν την υγειά τους.

Τέλος το 25ευρω – Αυξάνεται η τιμή στα τσιγάρα

Χαιρόμαστε που σήμερα, η απόφαση του ΙΣΑ, μαζί με την αντίδραση άλλων πολιτών και φορέων έδωσε την τελική δίκαιη λύση. Πιστεύουμε ότι δε θα υπάρξουν άλλοι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές αποφάσεις, τόσο μη επεξεργασμένες, που να αποκλείουν τους ΜΗ έχοντες να βρουν την υγειά τους. Η υγεία είναι το βασικό αγαθό και πιστεύουμε ότι οι στοιχειώδεις υπηρεσίας της πρέπει να παρέχονται ισότιμα σε όλους τους πολίτες.

Ο ΙΣΑ εμμένει στα εισοδηματικά κριτήρια προσβασιμότητας ασθενών είτε στη θεραπεία είτε στις εξετάσεις , μέσα από τη δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλληλοενημέρωσης του TAXIS με την ΗΔΙΚΑ για την ανάπτυξη μιας κλιμακωτής επιβάρυνσης των ασθενών βάσει εισοδήματος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 
Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X