Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Τέλος στις διακοπές: Πώς να κάνεις ομαλή την επιστροφή στο σχολείο ή στο γραφείο
Τέλος στις διακοπές: Πώς να κάνεις ομαλή την επιστροφή στο σχολείο ή στο γραφείο thumbnail

Τέλος στις διακοπές: Πώς να κάνεις ομαλή την επιστροφή στο σχολείο ή στο γραφείο

Αν ρωτήσουμε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, άτομα όλων των ηλικιών τι τους αρέσει περισσότερο στην περίοδο των γιορτών, θα πάρουμε ποικίλες απαντήσεις ('τα δώρα', 'το φαγητό', η 'ξεκούραση', 'η διασκέδαση'), οι οποίες στο σύνολό τους αφορούν στην ευχαρίστηση που προκαλούν οι μέρες αυτές. Αν όμως ρωτήσουμε τι είναι αυτό που δεν τους αρέσει στη συγκεκριμένη περίοδο, τα ίδια άτομα που είχαν δώσει τόσο διαφορετικές απαντήσεις στην προηγούμενη ερώτηση, σε αυτή θα απαντήσουν ομόφωνα: 'τελειώνει πολύ γρήγορα!'.


Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr) Πραγματικά, ενώ αρχικά ο χρόνος των διακοπών φαίνεται μεγάλος, προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για το τι θα κάνουμε, πώς θα περάσουμε, ονειρευόμαστε και χαιρόμαστε προκαταβολικά, το βράδυ πριν από το τέλος των διακοπών βρισκόμαστε απροετοίμαστοι μπροστά στην 'ψυχρολουσία' ότι το επόμενο πρωί θα πρέπει να σηκωθούμε και να επιστρέψουμε στα γραφεία ή τα θρανία μας. Παρ' όλο που αυτό είναι αναπόφευκτο, μια μικρή ψυχολογική προετοιμασία βοηθά να αντιμετωπίσουμε το γεγονός πιο ψύχραιμα.


Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι προς τα πού γέρνει η ζυγαριά; Σας στενοχωρεί περισσότερο το ότι τελειώνει η ωραία περίοδος των γιορτών και των διακοπών ή ότι θα επιστρέψετε στην εργασίας σας ή στις σπουδές σας; (Η απάντηση δεν πρέπει να είναι 'και τα δύο'. Κάτι θα πρέπει να υπερτερεί, αποφασίστε ποιο είναι αυτό για εσάς.) Όποια απάντηση και αν επιλέξατε, κατ' αρχάς είναι απαραίτητο να αλλάξετε οπτική γωνία, ώστε να δείτε την προοπτική των πραγμάτων.


Αν το γεγονός ότι τελειώνουν οι γιορτές σάς κάνει να λυπάστε, πιθανόν η σκέψη που δημιουργείται είναι 'τι καλά να κρατούσαν οι διακοπές και να πήγαινα για δουλειά (ή να συνέχιζα τις σπουδές) μόνο δύο εβδομάδες το χρόνο!'. Ενώ η προοπτική αυτή φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική, αν το καλοεξετάσουμε θα δούμε ότι ο άνθρωπος βαριέται τη ρουτίνα και επιζητεί αλλαγές στη ζωή του. Έτσι, αν οι διακοπές ήταν καθημερινή πραγματικότητα, στο τέλος θα ανυπομονούσαμε να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και να επιστρέψουμε στην εργασία ή τις σπουδές μας! Αν και με την πρώτη ματιά κάτι τέτοιο μοιάζει παράλογο, ισχύει σε πολλές περιπτώσεις και ο καθένας μας μπορεί να φέρει ως παράδειγμα από τη ζωή του μια κατάσταση που τελικά έγινε μονότονη και βαρετή!


Εάν πάλι η δυσαρέσκειά σας επικεντρώνεται περισσότερο στην εργασία (ή τις σπουδές) σας, τότε θα πρέπει να εξετάσετε αυτό τον τομέα της ζωής σας, ώστε να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για την επιστροφή σας. Πολλές φορές, όταν κάνουμε μια γενική δήλωση του στιλ 'δεν μου αρέσει η δουλειά μου', δεν καθορίζουμε ποια είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία που την καθιστούν δυσάρεστη. Τέτοιου είδους γενικότητες αφορούν μόνο στα αρνητικά σημεία, απομακρύνοντας τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν (τα οποία με λίγο ψάξιμο μπορεί κανείς να βρει).


Έτσι, η ψυχολογική προετοιμασία για την επιστροφή στον κόσμο των καθηκόντων μπορεί να πάρει μορφή διαφορετική από αυτήν της στείρας γκρίνιας και διαμαρτυρίας. Ο εργαζόμενος (ή ο σπουδαστής) είναι σε θέση να βρει τα πλεονεκτήματα στην εργασία του, που την κάνουν ανεκτή ή και ευχάριστη: το φιλικό συνάδελφο, το διπλανό γραφείο όπου προσφέρονται κεράσματα, την κουβεντούλα με τους συναδέλφους. Σε κάθε εργασία υπάρχουν κάποια στοιχεία, είτε κοινωνικά είτε επαγγελματικά, που δίνουν μια ομορφιά και την κάνουν ευχάριστη. Ψάξτε γι' αυτά και στη δική σας!


Αν πάλι επιμένετε στα μειονεκτήματα, αποφασίστε να τα αλλάξετε. Έτσι, αν, για παράδειγμα, γκρινιάζετε μονίμως για τον άσχημο χώρο του γραφείου σας, βάλτε στη λίστα με τις 'μεγάλες αποφάσεις της νέας χρονιάς' το στολισμό και τον καλλωπισμό του γραφείου σας με φυτά, φωτογραφίες ή μια ωραία αφίσα στον τοίχο (που παραπέμπει σε διακοπές ή αποδράσεις). Η προοπτική μιας αλλαγής, ακόμα και αν είναι τόσο μικρή, μπορεί να σας δημιουργήσει μια αίσθηση ευχάριστης αναμονής και να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για την επιστροφή σας σε ένα ομορφότερο περιβάλλον εργασίας.


Επιστρέφοντας στο γραφείο, μην πέσετε με τα μούτρα στη δουλειά. Οργανώστε μια σταδιακή επιστροφή στα καθήκοντά σας, ξεκινώντας από τις πιο ευχάριστες και εύκολες δουλειές που έχετε να κάνετε, όπως τηλεφωνήματα, ανάγνωση και απάντηση σε ηλεκτρονικά μηνύματα. Βέβαια, πάντα βοηθά η κουβεντούλα για το πώς περάσαμε τις διακοπές, γεγονός που εξομαλύνει την κατάσταση.


Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να μην αφήσετε τις αρνητικές σκέψεις να σας καταβάλουν. Αν υποθέσουμε ότι βλέπουμε και καταγράφουμε τα πράγματα γύρω μας σαν φωτογραφική μηχανή, κάντε 'ζουμ' στα θετικά και τα ευχάριστα που σας προσφέρουν οι διακοπές και αφήστε στο θολό περιθώριο το αρνητικό κομμάτι, ότι δηλαδή έχουν ένα τέλος.


Όπως έγραψε και ο Νίκος Καζαντζάκης, αν δεν μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα, τουλάχιστον άλλαξε το μάτι με το οποίο τη βλέπεις.


Καλή επιστροφή!

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X