Ευεργετική η ντομάτα για τον καρκίνο

Οι ντομάτες προέρχoνται από τη Νότια Αμερική, αλλά έχουν αναπτυχθεί και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Πρόσφατες έρευνες συνδέουν η μία μετά την άλλη τις ντομάτες με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μάλιστα, μία από αυτές διαπίστωσε πως η τακτική κατανάλωση  μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες.

Οι ντομάτες είναι γεμάτες βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Ε. Περιέχουν, επίσης, φλαβονοειδή (φυσικά αντιφλεγμονώδη), κάλιο και  μεταλλικά άλατα. Παράλληλα, οι ντομάτες περιέχουν μεγάλο όγκο νερού και είναι μία αναζωογονητική επιλογή σε σαλάτες για τις ζεστές μέρες. Είναι χαμηλές σε θερμίδες  με περίπου 14 θερμίδες ανά 100g.

Το λυκοπένιο

Το λυκοπένιο που βρίσκεται σε αφθονία στις ντομάτες, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Επίσης, το λυκοπένιο αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών από το σώμα αποτρέποντας την βλάβη των κυττάρων μας. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που ζουν στη Δύση να πάρει 85 τοις εκατό αυτού του θρεπτικού συστατικού από τις ντομάτες.

Το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει ακόμη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του στομάχου και της σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Βοηθά συγχρόνως στην ενίσχυση της ικανότητας του δέρματος να προστατευθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Επιπλέον, το λυκοπένιο είναι ένα από τα κύρια συστατικά σε «χάπια ομορφιάς». Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα δερματολογίας του Πανεπιστημίου Charite στο Βερολίνο αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων με βάση το λυκοπένιο με βάση και του λιγότερο ζαρωμένου δέρματος.

Οι ντομάτες θα πρέπει να τρώγονται ολόκληρες για να αξιοποιηθεί η ευεργετική τους επίδραση. Επίσης, το λυκοπένιο είναι καλύτερα να συνδυάζεται και με άλλα βιο-φλαβονοειδή τα οποία το κάνουν πολύ πιο αποτελεσματικά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λυκοπένιο πρέπει να ληφθεί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιούς τρόπου ζωής. Δεν είναι μια μαγική σφαίρα.  Δεν μπορείτε να πίνετε, να καπνίζετε και να τρώτε κορεσμένα λίπη και να θεωρείται ότι θα παραμείνετε υγιείς χάρη στο λυκοπένιο

 

Σχετικά άρθρα