Πώς αποφεύγουμε τους λεκέδες στα δόντια;

Οι λεκέδες στα δόντια είναι ένα αντιαισθητικό πρόβλημα των δοντιών, δεν είναι όμως ούτε αναπόφευκτο, ούτε μη αναστρέψιμο. Υπάρχουν τροφές που προκαλούν σημαντική βλάβη στο σμάλτο των δοντιών προκαλώντας τους λεκέδες και γι’ αυτό καλό ήταν να τις αποφεύγετε ή να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να τις καταναλώνετε με ασφάλεια.

Οι τροφές αυτές είναι:

Τσάι

Παρά το γεγονός ότι το τσάι έχει τη φήμη ενός υγιούς ροφήματος, δεν είναι η καλύτερη επιλογή όταν πρόκειται για τη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών σας.  Οι οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι το τσάι – ειδικά το μαύρο- προκαλέσει λεκέδες, όπως και ο καφές. Πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι ακόμα και αφεψημάτα από βότανα διαβρώνουν το σμάλτο και προκαλούν χρώση των δοντιών.

Σάλτσες

Μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά τα βαθιά τους χρώματα – όπως της σάλτσας ντομάτας- έχουν σημαντικές χρωστικές για τα δόντια συνέπειες. Δοκιμάστε να μαγειρεύετε πιο ελαφριές σάλτσες, λιγότερο επιβλαβή για τα δόντια υλικά και φυσικά, βουρτσίστε τα δόντια σας αμέσως  μετά το φαγητό για να μειωθεί το ενδεχόμενο λεκέδων.

Ενεργειακά ποτά

Τα όξινα τρόφιμα και ποτά μπορούν οδηγούν στον αποχρωματισμό των δοντιών. Πρόσφατη έρευνα διαπιστώνει ότι τα πολύ όξινα ποτά – όπως τα αθλητικά ή ενεργειακά ποτά –διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών, θέτοντας τις βάσεις για χρώση. Περιορίστε την πρόσληψη αυτών των ποτών και προτιμήστε το νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Κρασί

Εάν ένα τρόφιμο ή το ποτό λεκιάζει ένα τραπεζομάντιλο, έχει τη δυνατότητα να λεκιάσει τα δόντια σας. Το κόκκινο κρασί, ένα όξινο ποτό με έντονα χρωματισμένα μόρια που ονομάζονται τανίνες και χρωμογόνα, είναι γνωστό για τον αποχρωματισμό που προκαλεί στα δόντια. Το  λευκό κρασί είναι ακόμα πιο όξινο και μπορεί να οδηγήσει πολύ πιο εύκολα στο σχηματισμό λεκέδων.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους λεκέδες:

1.Χρησιμοποιήστε καλαμάκι για να απολαύσετε τα αγαπημένα σας ποτά. Αυτό θα κρατήσει τα μπροστινά δόντια σας μακριά από τους λεκέδες.

2. Μην αφήνετε λεκέδες που προκαλούν τα τρόφιμα και τα ποτά να παραμένουν στο στόμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καταπίνετε γρήγορα για να προστατεύσετε τα δόντια σας από τους λεκέδες.

3. Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού που λεκιάζει τα δόντια σας.

 

Σχετικά άρθρα