Αρχική / Ψυχολογία / Φοβίες / Kοινωνική φοβία: Υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσω;
Kοινωνική φοβία: Υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσω;  thumbnail

Kοινωνική φοβία: Υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσω;

Aναγνώστριά μας ρωτά: Πώς μπορώ να σταματήσω την κοινωνική φοβία που νιώθω; 


Ο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός απαντά στο ερώτημά σας.


Θα ξεκινήσουμε με το τι είναι η κοινωνική φοβία. Είναι το να φοβόμαστε να συναντήσουμε σε εξωτερικούς χώρους ανθρώπους αγνώστους. Και συνήθως συναντάμε ανθρώπους αγνώστους. Αυτό είναι μια πτυχή της πολύ συνηθισμένη. Όταν βρισκόμαστε εκτεθειμένοι μπροστά σε κόσμο τον οποίο δεν γνωρίζουμε. Υπάρχει μια διαφορά με την απλή ντροπή ή τη συστολή.  Η φοβία είναι πολύ έντονη και το μόνο που σκέφτεται ο άνθρωπος που βιώνει την κοινωνική φοβία είναι να φύγει μακριά από το χώρο στον οποίο εκτίθεται. Δεν αντέχουμε να μείνουμε στην κατάσταση που μας προκαλεί τη φοβία.


Αυτό που προτείνουμε στην αναγνώστρια είναι να ακολουθήσει μια θεραπεία και μάλλον η πιο ενδεδειγμένη είναι η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία που θέτει μικρούς και εφικτούς στόχους στον θεραπευόμενο κάθε φορά και καταφέρνει να ξεπερνάει τον φόβο του σταδιακά.


Σκέψεις και πράξεις που μπορούν να την βοηθήσουν: Να προσπαθεί να εκτίθεται σιγά σιγά στον φόβο της για να μπορέσει να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάποια μέρα. Είναι καλό να ακούσει και την γνώμη άλλων ανθρώπων ακόμα και από το διαδίκτυο- σχετικά με το πώς το ξεπέρασαν πώς το αντιμετώπισαν. Να μην αποκλειστεί βέβαια μέσα στο διαδίκτυο, να μην απομονωθεί, συμβαίνει πολλες φορές αυτό στους χρήστες του διαδικτύου με κάποιες φοβίες. Να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που έχει να του δώσει αλλά να αναζητήσει τα πραγματικά ερεθίσματα στην πραγματική ζωή. Να μιλήσει και στους δικούς της κοντινούς ανθρώπους για όλα όσα την απασχολεί και να αναζητήσει την «αγκαλιά» τους. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X