Αρχική / Ψυχολογία / Οικονομική κρίση / Μήπως είσαι αγχωμένος για τα χρέη; Τρόποι να νιώσεις λίγη χαρά
Μήπως είσαι αγχωμένος για τα χρέη; Τρόποι να νιώσεις λίγη χαρά thumbnail

Μήπως είσαι αγχωμένος για τα χρέη; Τρόποι να νιώσεις λίγη χαρά

Αναγνώστης μας ρωτά:


Τι πρέπει να σκεφτόμαστε όταν είμαστε πνιγμένοι από τα χρέη και φοβόμαστε για το μέλλον μας; Αντιμετωπίζω πολλά οικονομικά προβλήματα, είμαι περίπου 45 ετών και πολλές φορές αγχώνομαι με όσα ακούω με κυριεύει σχεδόν τρόμος με τα όσα γίνονται καθημερινά και πιστεύω πως έχω χάσει την αισιοδοξία μου. Υπάρχουν τρόποι να σκεφτείς καλύτερα και να νιώσεις πιο ευτυχισμένος μέσα στην οικονομική κρίση; Ακόμα και όταν υπάρχει και η απειλή της ανεργίας; Σας ευχαριστώ.


Αγαπητέ αναγνώστη. Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός.   Ο καθένας βρίσκει τον δικό του τρόπο να νιώσει καλύτερα και να είναι δημιουργικός μέσα στην κρίση. Γιατί το να νιώσουμε καλύτερα είναι θέμα δημιουργικότητας. Η ελπίδα η ίδια είναι θέμα δημιουργικότητας. Τώρα που τελειώνουν τα χρήματα και οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες ο καθένας πρέπει να αναζητήσει τρόπους να νιώσει χαρά αλλά όχι με έναν εγωιστικό τρόπο πια αλλά και με τη διάθεση να προσφέρει και να νιώσει χρήσιμος μέσα από αυτή την προσφορά. Η εφευρετικότητα μπορεί να είναι σήμερα μια μοναδική πηγή χαράς.


 Ας θέσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα. Ακόμα και έναν μικρό λαχανόκηπο να έχεις δημιουργήσει και ασχολείσαι με αυτόν  καθημερινά και τον ποτίζεις και γεύεσαι τα αγαθά του όσο λίγα και αν είναι αυτά, δεν είναι κάτι που θα σου προσφέρει χαρά; Δεν είναι κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις λίγο καλύτερα; Δεν είναι τα λαχανικά που θα αποκομίσεις. Είναι η χαρά της αυτονομίας και της δημιουργίας που μας κάνουν να νιώθουμε πιο όμορφα.


 Ας δούμε πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον φόβο. Όταν φοβόμαστε καλό είναι να μην τον αφήνουμε να μας παραλύσει αλλά να κάνουμε κάτι. Αν φοβόμαστε μια απόλυση πρέπει ας πούμε να παίρνουμε τα μέτρα μας, να κοιτάμε όσο συχνά μπορούμε μια αγγελία. Αν φοβόμαστε για το μέλλον πρέπει να σκεφτούμε: Εδώ δεν ξέρουμε τι μας περιμένει την επόμενη εβδομάδα. Τι νόημα έχει να σκεφτώ ότι σε δυο χρόνια μπορεί να καταστραφούμε; Το μέλλον μας πρέπει να το σκεφτόμαστε με ρεαλιστικό τρόπο. Δεν είναι δα και εύκολο κανείς να προβλέψει το τι θα συμβεί στο μέλλον.


Όταν βρισκόμαστε με φίλους έξω καλό είναι να μην μιλάμε συνέχεια για τα προβλήματα της κρίσης συνέχεια. Όταν γυρίζουμε γύρω από ένα σημείο συνέχεια είναι πολύ πιθανόν να ζαλιστούμε, σωστά; Είναι πιθανόν όταν μιλάμε συνέχεια γι αυτό να αισθανόμαστε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Αφήστε που είναι και πολύ πιθανόν όταν μιλάμε για κάτι να το προκαλούμε κιόλας. Είναι η λεγόμενη αυτοπροκαλούμενη προφητεία όπως συνηθίζουμε να λέμε. Το να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας έχει το νόημά του αλλά με σκοπό να βρούμε λύσεις και να σκεφτούμε πώς θα αλλάξουμε. Είναι και αρκετά ανακουφιστικό και χρειαζόμαστε τη στήριξη των δικών μας αλλά πρέπει να μπαίνουμε στην διαδικασία να αναζητούμε καινούργιες καταστάσεις. Δεν έχει νόημα να ανακυκλώνουμε τιw άσχημες καταστάσεις.


 


Είναι δύσκολες οι συγκυρίες αλλά ο καθένας μπορεί αν συνεχίσει τη ζωή του καλά με τον δικό του ατομικό τρόπο και να προσαρμοστεί.


 


Για την ανεργία είναι και εδώ σημαντικό να μην αφεθούμε και να είμαστε δημιουργικοί. Μια πολύ καλή κίνηση είναι το να συμμετάσχουμε εθελοντικά σε ομάδας κοινοφελούς χαρακτήρα. Τα οφέλη είναι πολλά  όχι μόνο γιατί προσφέρουμε αλλά και γιατί μπορούμε να αποκτήσουμε και κοινωνικές επαφές αλλά και πολύτιμη εμπειρία που θα μας βοηθήσουν έπειτα στην εύρεση εργασίας. Είναι και ένας τρόπος και πάλι να νιώσουμε δημιουργικοί και να ξεφύγουμε από τη θλίψη και το άγχος της ανεργίας. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X