Ποιες τροφές προκαλούν διαβήτη;

Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν γιατί η διατροφή πλούσια σε λιπαρά  μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB) υποστηρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα  διατροφικού λίπους λειτουργούν ενισχυτικά στην παραγωγή ενός βασικού ενζύμου GnT-4α γλυκοζυλοτρανσφεράση) που προωθεί την αίσθηση της γλυκόζης στα κύτταρα του παγκρέατος.

Αυτή η δυσλειτουργία στα παγκρεατικά βήτα κύτταρα φαίνεται να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και τη σοβαρότητα του διαβήτη τύπου 2. Όταν οι ερευνητές παρείχαν μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή σε υγιή ποντίκια, τα β-κύτταρα των ζώων αυτών έχασαν την ικανότητα να αισθάνονται και να αντιδρούν στη γλυκόζη του αίματος.

Ωστόσο, παχύσαρκα ποντίκια στα οποία GnT-4α  διασώθηκε δεν αναπτύσσουν διαβήτη, σύμφωνα με μια έκθεση της μελέτης στο περιοδικό Nature Medicine. Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Jamey Marth, υποστηρίζει: «Ο προσδιορισμός των μοριακών παραγόντων σε αυτό το μονοπάτι υποδηλώνει την ύπαρξη νέων θεραπευτικών στόχων και προσεγγίσεων για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής προληπτικής ή ίσως και θεραπευτικής αγωγής».

Ο επιστήμονας πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να είναι δυνατό μέσω γονιδιακής θεραπείας και φαρμάκων που παρεμβαίνουν και βοηθούν να διατηρηθεί η κανονική λειτουργία των βήτα κυττάρων.

Σχετικά άρθρα