Αντιοξειδωτικά: "ασπίδα" για το ανοσοποιητικό σύστημα!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό και να προλάβετε τυχόν προβλήματα υγείας είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των λοιμώξεων.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Πρόκειται για τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν και επιδιορθώνουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι βλάβες αυτές παίζουν ρόλο σε έναν μεγάλο αριθμό χρόνιων ασθενειών συμπεριλαμβανομένων της αρτηριοσκλήρυνσης, του καρκίνου και της αρθρίτιδας. Οι ελεύθερες ρίζες παρεμβαίνουν αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Από πού παίρνουμε τα αντιοξειδωτικά;

Προσθέτοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, θα βελτιώσετε την υγεία σας. Ωστόσο, ορισμένες τροφές είναι πλουσιότερες σε αντιοξειδωτικά από ό, τι κάποιες άλλες. Οι τρεις σημαντικότερες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι: η βήτα-καροτίνη, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Θα τις βρείτε στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά – ιδιαίτερα σε εκείνα που έχουν μωβ, μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα. Για να αποκομίσετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη, καταναλώστε τα τρόφιμα αυτά ωμά ή στον ατμό.

Τροφές πλούσιες σε Β-καροτίνη και καροτενοειδή: βερίκοκα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, πεπόνι, καρότα, καλαμπόκι, πράσινες πιπεριές, λάχανο, μάνγκο, γογγύλια, λαχανίδες, νεκταρίνια, ροδάκινα, γκρέιπφρουτ, κολοκύθα,  σπανάκι, γλυκοπατάτα, μανταρίνια, ντομάτες, και καρπούζι

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: μούρα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών,  πεπόνι,  κουνουπίδι, γκρέιπφρουτ, μελίτωμα,  κατσαρό λάχανο, ακτινίδιο, μάνγκο,  νεκταρίνια, πορτοκάλι, παπάγια, κόκκινο, πράσινες ή κίτρινες πιπεριές, μπιζέλια χιονιού, γλυκοπατάτα, φράουλες και ντομάτες

Τροφές πλούσιες βιταμίνη Ε: μπρόκολο, καρότα, σέσκουλα, μουστάρδα, γογγύλια, μάνγκο, ξηροί καρποί, παπάγια, κολοκύθα, κόκκινες πιπεριές, σπανάκι και ηλιόσποροι.

Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά: ξερά δαμάσκηνα, μήλα,
σταφίδες, μούρα, δαμάσκηνα, κόκκινα σταφύλια, λάχανο, κρεμμύδια, μελιτζάνα και φασόλια.

Οι βιταμίνες δεν είναι τα μόνα αντιοξειδωτικά. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και:

Ο ψευδάργυρος: στρείδια, κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, ξηροί καρποί, θαλασσινά,  δημητριακά ολικής αλέσεως, εμπλουτισμένα δημητριακά και  γαλακτοκομικά προϊόντα

Το σελήνιο: καρύδια, τόνος, βόειο κρέας,  πουλερικά και εμπλουτισμένα ψωμιά και προϊόντα δημητριακών

Εάν δεν μπορείτε να πάρετε αρκετά αντιοξειδωτικά από τη διατροφή σας με την κατανάλωση νωπών προϊόντων, μπορείτε να στραφείτε στη λήψη ενός  πολυβιταμινούχου σκευάσματος που περιέχει πολλά μέταλλα.  

 

Σχετικά άρθρα